Nyári egyetem

Kisebbségvédelem Európában - nyári egyetem (2024)

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2024-ben immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a hallgatókat, doktoranduszokat, pályakezdőket, akiket érdekel a külhoni magyarság jog- és érdekvédelme. 

Alapvető információk:

- a nyári egyetem helyszíne: Budapest Belvárosa

- a nyári egyetem időpontja: 2024. július 8. (hétfő) és július 11. (csütörtök) között, a szakmai programok július 9-11. között kerülnek megrendezésre

- kiket várunk: elsősorban olyan hazai és külhoni, 20-30 év közötti joghallgatókat vagy más társadalomtudományi képzés hallgatóit, PhD hallgatókat, fiatal kutatókat, gyakorló szakembereket, akik elkötelezettek a külhoni magyarság jogainak és érdekeinek védelme iránt

- részvételi feltételek: a nyári egyetemen a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet ösztöndíjával legfeljebb 30 hallgató ingyenes részvételét tudjuk biztosítani (képzés díja, szállás, étkezés, rendezvényeken való részvétel). 

- jelentkezési határidő: 2024. május 21. (kedd), elektronikus formában, a jogvedo.intezet@kji.hu email címen

- jelentkezés mellékletei: regisztrációs ív; magyar nyelvű, fényképes szakmai önéletrajz; rövid motivációs levél; hallgatói jogviszony igazolás vagy diploma másolata.

- résztvevők kiválasztása: online interjút követően (2024. május 22-26. között, egyeztetett időpontban), legkésőbb 2024. május 31. napjáig

- kapcsolat: dr. Kúcs Ildikó – kucs.ildiko@kji.hu 

A jelentkezéshez szükséges regisztrációs ív valamint a nyári egyetem felhívása a "Pályázatok" fülnél megtalálható. 

 

Kisebbségvédelem Európában nyári egyetemről

Külhoni magyarok jogvédelmét célul tűző szervezetként, a Kisebbségi Jogvédő Intézet fontosnak tartja a fiatalok képzését, gyakorlati jogvédelembe történő bevonását. Ennek keretében 2012 óta rendezzük meg „Kisebbségvédelem Európában” nyári egyetemünket, külhoni és magyarországi egyetemi hallgatók, PhD-hallgatók, fiatal kutatók, illetve gyakorló szakemberek számára.

A program során hallgatóink egyetemi oktatók, kutatók segítségével ismerkedhetnek a kisebbségvédelem nemzetközi jogi, illetve uniós alapjaival. Rendezvényünk azonban nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati ismeretek átadására is, melybe intézetünk külhoni partnerei, ügyvédek, civil szervezetek képviselői mellett releváns nemzeti, uniós, illetve nemzetközi szervezetek munkatársai engednek betekintést. Segíteni kívánjuk hallgatóink jövőbeli pályafutását, így speciális előadások keretében ismerkedhettek meg a kutatói élettel, de protokoll szakértőtől is tanulhattak, valamint gyakorló jogász előadóink osztották meg tapasztalataikat pályájukról. 

A képzést interaktív feladatokkal, jogesetmegoldásokkal, a hagyományos oktatási kereteken túlmutató szimulációkkal egészítjük ki. Minden évben nagy sikernek örvend a rendezvényt záró vetélkedő, ahol a hallgatók csapatokban, játékos keretek között mérettetik meg tudásukat, melynek eredményeit hasznos ajándékokkal jutalmazzuk. A tanulás mellett mindig jut idő kikapcsolódásra is, az évek alatt hallgatóink hajós kiránduláson, természetjáráson, koncerteken, zenés esteken, táncházon, ’QuizNight’-on, színházi előadáson is részt vettek. Meglátogattuk a Parlamentet, a Budavári Labirintust, jártunk a gödöllői Királyi Kastélyban, a Szent István Egyetem Botanikus Kertjében, a martonvásári Brunszvik-kastélyban és a Beethoven Emlékmúzeumban, megtekintettük a ,,Mi magyarok” interaktív kiállítást, felfedeztük a székesfehérvári Bory-várat, a történelmi belvárost és a Középkori Romkertet is.

A nyári egyetem kiváló lehetőség a különböző régiókból érkező hallgatók számára, akik egyedülálló módon mélyülhetnek el a kisebbségvédelem komplex jogterületében, miközben lehetőségük nyílik aktuális kérdések megvitatására előadóinkkal. Ezen felül a KJI ösztönzi a későbbi kapcsolattartást, számos hallgatónk vett részt további rendezvényeinken, segítette munkánkat ösztöndíjas gyakornokként vagy publikált kiadványainkban. 

A képzésen való részvétel ingyenes, aktuális nyári egyetemünkre vonatkozó felhívásunkban részletezzük az ösztöndíj megítélésének feltételét. 

 

 

Képgaléria

close
chevron_left
chevron_right