Hírek, események

február 20.

Részvétel a Jogaink egyesület jubileumi konfereciáján

2024. február 16-án Gyeney Laura, a KJI igazgatója, Szemesi Sándor, a KJI igazgatói tanácsadója és Biró Réka, a KJI munkatársa Kolozsváron munkamegbeszéléseket folytatott, majd részt vettek a " Jogaink"  egyesület által szervezett  jubileumi konferencián.

január 28.

Megjelent a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében kötet

Megjelent a Kisebbségi Jogvédő Intézet Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című kötete, melyben a KJI partnereinek írásai, a 2023. évi tanulmányi pályázatának nyertes pályaművei és három recenzió is található. Köszönjük szerzőink közreműködését!

január 19.

Nem a nemzeti kisebbségek éve volt 2023, az idei sem lesz az

2023 nem a nemzeti és etnikai kisebbségek éve volt, és várhatóan 2024 sem lesz az. A nemzeti kisebbségek már egy ideje politikai értelemben defenzívában vannak; Európában is egyre több állam vezeti ki a jogrendjéből a kisebbségek identitásának megőrzését garantáló rendelkezéseket. Amíg az 1990-es években számos előrelépés történt ezen a területen, napjainkban visszalépésekről tudunk beszámolni.

január 3.

A magyar jogvédelem sikere Marosvásárhelyen

Elsőfokon pert nyert a román csendőrséggel szemben Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Székely Szabadság Napja tavalyi megszervezéséért kiszabott pénzbírság ügyében.

2023. december 21.

Horony Ákos az új kisebbségi kormánybiztos

A Szlovák Köztársaság kormányának 2023. december 20-i döntése értelmében Horony Ákos felvidéki jogász, a Magyar Szövetség jelöltje lett Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa.

2023. december 18.

A Beneš-dekrétumokról Washingtonban

2023. december 10 és 13. között Tárnok Balázs, a Kisebbségi Jogvédő Intézet tancsadója, valamint Fiala-Butora Jánospozsonyi emberi jogi ügyvéd, a KJI partnereWashingtonban egy több eseményből és találkozóból álló szakmai program keretén belül számoltak be a Beneš-dekrétumok mai napig történő szlovákiai alkalmazásáról az amerikai külpolitikai és emberi jogi szakértőknek, döntéshozóknak, valamint a washingtoni magyar közösség tagjainak.

2023. december 1.

Szakmai fórumot rendezett a Kisebbségi Jogvédő Intézet

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 2023. december 1-jén rendezte meg az immár hagyományos éves szakmai fórumát.

2023. november 27.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet pályázati felhívása tanulmány írására

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány keretein belül működő Kisebbségi Jogvédő Intézet célja a nemzeti kisebbségek jogi védelmének elméleti és gyakorlati vizsgálata és előmozdítása. Az Intézet ezen céljának megvalósítása érdekében pályázatot hirdet a nemzeti kisebbségek jogi védelmével kapcsolatos tanulmányok írására.

2023. november 9.

Nem megfelelő az ukrán kisebbségi törvény módosítása

A Velencei Bizottság október 6-7-i plenáris ülésén fogadta el véleményét, amelyben az ukrán kisebbségi törvény októberi módosítását értékelte. A testület még júniusban mondta ki, hogy a 2022 decemberében elfogadott jogszabály nincs összhangban az Ukrajnára nézve kötelező nemzetközi kisebbségvédelmi standardokkal, ezért a törvény módosítását javasolta.