Hírek, események

április 21.

Vajdasági Joghallgatók Önképző Szervezetének első születésnapja

Dr. Gyeney Laura igazgató és Dr. Szemesi Sándor igazgatói tanácsadó 2024. április 20-án a Vajdasági Joghallgatók Önképző Szervezetének meghívására Szabadkára látogatott, ahol a diákszervezet első születésnapja alkalmából szervezett kurzusnapon európajogi és nemzetközi jogi tárgyú előadást tartottak. Mindig öröm ilyen lelkes és érdeklődő diákokkal találkozni és érdemi szakmai diskurzust folytani. További sok sikert kívánunk a hallgatóknak tanulmányaik folytatásához!

április 12.

Kisebbségvédelem Európában - Nyári Egyetem 2024

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2024-ben immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a hallgatókat, doktoranduszokat, pályakezdőket, akiket érdekel a külhoni magyarság jog- és érdekvédelme.

április 10.

Kisebbségi Jogvédő Intézet tanulmányi pályázatának eredményei

Nagy számban érkeztek színvonalas pályamunkák a Kisebbségi Jogvédő Intézet 2024. évi tanulmányi pályázatára, melyet külhoni és magyarországi egyetemi hallgatók, doktori tanulmányokat folytatók és fiatal kutatók, gyakorló jogászok számára írt ki a KJI a  nemzeti kisebbségek jogi védelmének elméleti és gyakorlati előmozdítása céljából.

április 9.

Újra magyar nyelvű felvételi az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán

A 2024/2025-ös tanévtől kezdődően az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karára jelentkező magyarajkú diákok újra tehetnek a saját anyanyelvükön (magyar nyelven) felvételi vizsgát történelem tárgyból. Az elmúlt években az Újvidéki Egyetem felvételi eljárásában kizárólag szerb nyelven biztosította a vizsga letételét, ezért a szabályozás megváltoztatása elősegítheti, hogy a korábbiaknál is több magyarajkú diák kezdjen jogi tanulmányokat Szerbiában. Sok sikert kívánunk a 2024/2025-ös tanévben felvételiző diákoknak!

március 25.

Erdélyi és partiumi munkalátogatás

Március 19-21. között Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és Szemesi Sándor, az Intézet igazgatói tanácsadója munkamegbeszéléseken találkozott az Intézet erdélyi és partiumi partnereivel.

március 19.

Támogassa a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány munkáját adója 1 százalékának felajánlásával!

Kérjük, adója 1%-ának felajánlásával támogassa a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány munkáját!

március 17.

Március 15-ei megemlékezés a Vajdaságban

Március 15-én Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, a vajdasági Bácskossuthfalván emlékezett meg a márciusi ifjakról és a Kossuth-szobor előtt elhelyezte az Intézet koszorúját. 

március 7.

Részvétel a FUEN kisebbségi jogi konferenciáján

2024. március 4-5 között Dr. Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és Dr. Szemesi Sándor, a KJI igazgatói tanácsadója Brüsszelbe utazott a FUEN meghívására, hogy a “Europe’s national minorities: ways forward for minority protection“ című konferencián az európai kisebbségvédelem elismert szakértőivel együtt vitassa meg a nemzeti kisebbségek védelmének jelenét és jövőbeli irányait.

március 1.

Másodfokon is siker Falath Zsuzsanna ügyében

Falath Zsuzsanna fiatal muzeológusnőt azért bocsátotta el a Pozsonyi Városi Múzeum igazgatója, mert a saját szakértői véleményére hivatkozva, magyaroknak kedvező álláspontot fogalmazott meg 2018-ban. 2020-ban Nagy Dávid Ügyvéd Úr képviseletében indítottak pert az ügyében. Konkrét hangfelvételek bizonyították, hogy Falath Zsuzsanna felettese a Magyar Hírlapban megjelent szakmai véleményírását kéri számon. 2022. májusában a bíróság elsőfokú ítéletében úgy határozott, hogy jogellenesen bocsátotta el állásából a muzeológust. Immár a másodfokú döntés is megszületett, gartulálunk Nagy Dávid ügyvéd partnerünknek és Falath Zsuzsannának a pernyertességhez!