Hírek, események

december 1.

Szakmai fórumot rendezett a Kisebbségi Jogvédő Intézet

A Kisebbségi Jogvédő Intézet 2023. december 1-jén rendezte meg az immár hagyományos éves szakmai fórumát.

november 27.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet pályázati felhívása tanulmány írására

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány keretein belül működő Kisebbségi Jogvédő Intézet célja a nemzeti kisebbségek jogi védelmének elméleti és gyakorlati vizsgálata és előmozdítása. Az Intézet ezen céljának megvalósítása érdekében pályázatot hirdet a nemzeti kisebbségek jogi védelmével kapcsolatos tanulmányok írására.

november 9.

Nem megfelelő az ukrán kisebbségi törvény módosítása

A Velencei Bizottság október 6-7-i plenáris ülésén fogadta el véleményét, amelyben az ukrán kisebbségi törvény októberi módosítását értékelte. A testület még júniusban mondta ki, hogy a 2022 decemberében elfogadott jogszabály nincs összhangban az Ukrajnára nézve kötelező nemzetközi kisebbségvédelmi standardokkal, ezért a törvény módosítását javasolta.

november 4.

Elhunyt Pásztor István

November 4-én, a nemzeti gyásznapon a Kisebbségi Jogvédő Intézet Igazgatója és munkatársai Pásztor István temetésén lerótták tiszteletüket a vajdasági magyar közösség történelmi alakja előtt és elkísérték utolsó útjára.

november 2.

Vajdasági megemlékezés

2023. november 2-án a Kisebbségi Jogvédő Intézet Igazgatója a bajmoki Akácfa emléktemetőben helyezte el a délvidéki vérengzések áldozatainak koszorúját, majd Szabadkán a Vergődő madár emlékműnél folytatta a megemlékezést az 1944/45-ös megtorlások során ártatlanul kivégzettek tiszteletére.

július 22.

Részvétel a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen

A Kisebbségi Jogvédő Intézet is részt vett a 32. bálványosi nyári szabadegyetemen, a Bethlen Gábor sátorban, a Jog, védelem, jogvédelem? című panelbeszélgetésen. Intézetünket Gyeney Laura igazgató és Tárnok Balázs igazgatói tanácsadó (a panelbeszelgetés moderátora) képviselte.

július 14.

Részvétel a Gombaszögi Nyári Táborban

Jog, védelem, jogvédelem? címmel panelbeszélgetésen vettek részt csütörtökön a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai a Gombaszögi Nyári Táborban.

július 13.

Lezárult a "Kisebbségvédelem Európában" nyári egyetem

2023. július 9. és július 13. között zajlott a Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet „Kisebbségvédelem Európában” című, immáron tizenegyedik nyári egyeteme, rekordszámú, közel negyven hallgató részvételével. Nagy örömünkre nem csupán az anyaországból, hanem Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeztek hallgatóink.

július 9.

Megkezdődött a "Kisebbségvédelem Európában" nyári egyetem

Rekordszámú, közel 40 magyarországi és külhoni hallgató részvételével megkezdődött a Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet nyári egyeteme.