2022. november 2.

Anyagi támogatás és szakmai segítség a jogászoknak

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke: Abban maradtunk, hogy az együttműködést intézményesíteni kellene, elsősorban a Magyar Nemzeti Tanács képében, másodsorban pedig a Vajdasági Magyar Jogászegylet, illetve a CMH formájában. Természetesen vajdasági magyar jogászokat, ügyvédeket bevonva. Mivel az intézetnek nagyon fontos szakmai, tudományos kiadói tevékenysége is van, illetve képzések, szemináriumok, előadások megszervezésével is foglalkoznak évek óta nagyon magas szinten, arról is beszélgettünk, hogy péládul a vajdasági magyar jogászutánpótlás érdekében a jogászösztöndíjasainknak a képzésében is valamilyen formájában részt vennének.

Az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is nyújt a Kisebbségi Jogvédő Intézet azoknak a jogvédő kollégáknak, akik a határon túli magyarság jogsérelmének ügyeiben járnak el – hangsúlyozta dr. Gyeney Laura.

Dr. Gyeney Laura, a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója: Természetesen a jogászképzés az alapja mindennek, hiszen ha a szakmai utánpótlást biztosítjuk, akkor lényegében a legfontosabbat tesszük meg a határon túli kisebbségek, elsősorban a vajdasági magyarság ügyéért.

A Szabadkán megtartott találkozón az együttműködési lehetőségekről tárgyaltak. A konkrét programokat a következő időszakban dolgozzák ki.  (a Vajdasági RTV nyomán)