2015 és 2030 között zajlik az implementációs időszaka az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak, mely erőteljesen épít az emberi jogok tiszteletére, mint a célok végrehajtásához szükséges előfeltételre. A Célok megvalósítása így a kisebbségvédelem szempontjából is alapvetően fontos. Ennek szellemiségében fogalmaztuk meg javaslatainkat a XII. ENSZ Kisebbségi Fórumra, mely elérhető az alábbi linken: https://www.en.kji.hu/event/
A fentiek jegyében 2019. december 10. és 11. között az intézet két munkatársa, Dr. Dabis Attila és dr. Benda Vivien részt vett Bozen/Bolzano városában az EURAC által szervezett International Conference on Smart and Sustainable Planning for Cities and Regions – SSPCR 2019 című konferencián. December 10-én Benda Vivien többek között bemutatta a Fenntartható Fejlődési Célokat, mint a nemzetközi jog kiemelt soft law dokumentumát és a KJI által a külhoni magyarokat érő környezeti jellegű diszkrimináció feltárására irányuló kutatás eredményeit. December 11-én Dabis Attila tartott előadást, melyben hangsúlyozta a kulturális diverzitás fontosságát, összefüggésben a Célokkal, hiszen a nyelvi- és kulturális sokszínűség fenntartása legalább olyan fontos, mint a természeti világ sokszínűségének megőrzése. Ebben a kontextusban került bemutatásra a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett ,,Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” címet viselő európai polgári kezdeményezés.
Mindezeken túl, Bozen/Bolzano városa példaértékűnek bizonyul a többnyelvűség megvalósításában, a nyelvi tájkép mindenhol kétnyelvű (olasz és német), sőt néhol háromnyelvű (olasz, német és ladin).

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt