Tusnádfürdőn, az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor második napján, július 26-án, a Kisebbségi Jogvédő Intézet hagyományosan egész délutánt kitöltő programot adott a Bethlen Gábor Sátorban. Tematikus napunkon a magyarok jogvédelmének egy-egy kiemelt területét ismerhette meg a közönség, melybe az adott terület jeles szakértői vezették be őket.

Déltől a politikai porondon történő jogvédelem kérdéseit vitatta meg Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai-kommunikációs titkára, Erdődi Edvina, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnökségi tagja, Menyhárt József, az Magyar Közösség Pártja elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke. A blokkot Antal Eszter, a KJI jogásza moderálta, mivel Csóti György igazgató a programmal párhuzamosan zajló, az igazságtalanul bebörtönzött Beke István és Szőcs Zoltán érdekében tartott sajtótájékoztatót, és ismertette a KJI szerepét az ügyben.

Ezt követően a civil szférában való jogvédelem kérdéseiről, az érdekérvényesítés lehetőségeiről hallhattak az érdeklődők. Először Benda Vivien mutatta be a KJI tevékenységét, majd az Intézet partnerei Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója és Takács Kató Katalin ügyvédnő, a Jogaink Egyesület alelnöke számolt be a civil szervezeteik munkásságáról, ügyeiről, az időközben csatlakozó Csóti György moderálása mellett.

A civil blokk után a peres eljárások indításával, mind nemzeti, mind uniós szinten megvalósítható jogvédelem lehetőségeit, eredményeit vitatta meg Sobor Dávid budapesti ügyvéd, Korom Ágoston, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karának tanársegédje és Illyés Zsolt kolozsvári ügyvéd Antal Eszter moderálása mellett.

Zárásként Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott moderálásával az európai színtéren megvalósítható jogvédelem kérdései hangzottak el Magyar Annától, az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának alelnökétől, Kalmár Ferenctől, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium miniszteri biztosától, és Tőkés László európai parlamenti képviselőtől.

Tartalmas, érdeklődőkben gazdag napot zártunk, melyben sikerült megvizsgálni a magyarok jogvédelmének lehetőségeit mind a Kárpát-medencén belül, mind az európai színtéren. A Kisebbségi Jogvédő Intézet meghatározó szerepet kíván betölteni a külhoni magyarság jogvédelmében, és reméljük, a jövőben nem kerül sor olyan égbekiáltó kisebbségi alapú jogsértésekre, mint a már említett ,,Beke-Szőcs” ügyben.

Köszönjük a Nemzetpolitikai Kutatóintézetnek a közös munkát, és reméljük, hogy jövőben is együttműködünk!

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt