Fejléc 2
trianon-trkp-02

Gróf Apponyi Albert trianoni védőbeszédének utolsó mondata 1920-ban: “Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”

grf-apponyi

Bár hivatalosan lezárult a jelentkezés a ,,Kisebbségvédelem Európában” nyári egyetemre, a nagy érdeklődésre, valamint a nyári egyetem online jellegére tekintettel a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy meghosszabbítják a jelentkezési határidőt, 2020. június 15-éig. A jelentkezés módja változatlan, a jelentkezéshez az alábbi dokumentumokat kérjük az npkikjinyariegyetem@gmail.com e-mail címre kérjük elküldeni:

  1. A Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapjáról (www.kji.hu) letölthető regisztrációs ív

  2. Magyar nyelvű, fényképes szakmai önéletrajz

  3. Motivációs levél

  4. Hallgatói jogviszony igazolás (alap, mester, osztatlan vagy doktori képzésről), illetve végzett jelentkezők esetén a diploma másolata”

A KONFERENCIA ELSŐ NAPJA

I. rész

logo-play

II. rész

logo-play

III. rész

logo-play

Sikeresen zárult Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében konferencia

2019. november. 28 – 30.

PROGRAM

BESZÁMOLÓ

A KONFERENCIA MÁSODIK NAPJA

IV. rész

logo-play

V. rész

logo-play

VI. rész

logo-play

VII. rész

logo-play
A Székely Nemzeti Tanács által benyújtott kezdeményezést 2020. május 6-ig legalább hét ország egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az az Európai Bizottság asztalára kerüljön. A SZNT kezdeményezése arra kéri a brüsszeli testületet, hogy biztosítson egyenlő lehetőségeket az uniós alapokhoz való hozzáférésre a fejlődés és a kulturális sokszínűség fenntartása érdekében.
alairasgy_

Brüsszeli fókuszban a restitúciós jogsértések – Uniós jogi alapon közelíti meg a kérdést a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet

Az Európai Bizottság elismerte az uniós jog alkalmazhatóságát a visszaszolgáltatási közigazgatási döntések tekintetében, feltéve, hogy azok Románia csatlakozása után születtek – jelentette ki a Krónikának adott interjúban Csóti György. A restitúciós jogsértéseket másfél éve összegző budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója szerint két nagy csoportja van a jogsértéseknek Erdélyben: az egyik a visszaállamosítások, a másik a restitúciós törvény szabotálása, a végrehajtás vég nélküli elodázása.

Alapvetően fontos, hogy az Európai Bizottság tárgybeli kérdésünkre írásban válaszolva kifejtette: a restitúciós döntések az uniós jog alkalmazási körébe tartoznak!

KRÓNIKA: Pataky István • 2019. augusztus 28. Fotó: Székelyhon

KJI a Délvidéken

Friss képek a találkozókról...

MUNKALÁTOGATÁS

Kárpátalja 2019.

News
Hírek
KJI a Délvidéken

KJI a Délvidéken

Drávaszögben, Bácskában és Nyugat-Bánságban jártak a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai. Meglátogatták a közösen üzemeltetett jogvédelmi irodákat és az intézettel szerződéses viszonyban álló ügyvédeket. Az út legfőbb célja a Vajdaságban  a vagyon-visszaszolgáltatás területén, a magyarokat sújtó diszkriminációs és késleltető eljárások számba vétele, valamint a lehetséges okok felderítése.
Read More

Csak az a kérdés, ráérünk-e egy aláírásra a nemzetért

Már négy hónap lepergett abból a tizenkettőből, amennyit az aláírásgyűjtők kaptak arra, hogy össze­szedjenek egymillió támogatót hét uniós tagállamból – mégis alig húszezren szignózták azt az európai polgári kezdeményezést, amely a kisebbségben élő közösségeknek, jelesül a határon túli magyaroknak is több pénzt juttatna a központi uniós költségvetésből. Más frontokon viszont akadnak sikerek is, és nagy […]
Read More

CSÓTI GYÖRGY A KARC fm RÁDIÓBAN

Nincs könnyű dolga annak, aki a magyar szempontokat, netalántán érdekeket akarja képviselni a világban. Számtalan történelmi példa, nagyhatalmak közt őrlődő politikus, megosztottság és kataklizmák hosszú sora szegélyezi az elődök útját. De nincs ez másképp most sem. Más nemzetek jobban képviselik magukat? A témáról nemrégiben nyílt vita indult, melyhez Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója […]
Read More

Kisebbségvédelem Európában Nyári Egyetem

Befejeződött a martonvásári Kisebbségvédelem Európában Nyári Egyetem. A kárpát-medencei magyarok jogvédelme iránt érdeklődő, azért tenni is akaró tizenöt fiatal többsége Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett. A trianoni utódállamokban szülőföldjén élő magyarok másodrangú állampolgárként jogvédelemre szorulnak. A hallgatókban tudatosodott , hogy bár vannak (gyenge) lehetőségek a nemzetközi porondon, de alapvetően magunkra vagyunk utalva, mi kárpát-medencei magyarok.
Az órarendből kiderül, neves politikusok, jogtudósok és gyakorló jogvédők tartottak előadásokat. Darcsi Karolina sajnos nem tudott eljönni Kárpátaljáról az ott folyó választási kampány hajrája miatt. Helyette Rákóczi Krisztián, a NPKI kommunikációs és kutatási referense ismertette Kárpátaljáról frissen készült tanulmányát. Első este a hallgatók számára meglepetésként Csáky Pál egyfelvonásos színdarabja került bemutatásra a martonvásári Brunszvik – Beethoven Kulturális Központban. Másnap délután Székesfehérvár nevezetességeivel ismerkedtek a fiatalok. Úgy tűnt, nyári egyetemi sorozatunk oktatás melletti másik célkitűzése is sikeres volt ez alkalommal is, barátságok, később gyümölcsöző ismeretségek születtek a résztvevők között. Valamennyien jó tanulók, fegyelmezett emberek voltak, ezért szeretettel várjuk őket jövőre Nyári Alumni Egyetemünkön is – várhatóan Dunaszerdahelyen.

Csóti György igazgató

AZ ÖSSZES HÍR   itt  érhető el.

Felvidék
Felvidék

Kárpátalja
Kárpátalja

Erdély
Erdély

Vajdaság
Vajdaság

Drávaszög
Drávaszög

Muravidék
Muravidék

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt