Kisebbségvédelem Európában nyári egyetem 2018

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet idén 2018. július 8. és 12. között tartotta meg hagyományos nyári egyetemét Martonvásáron. A vasárnapi regisztrációt és a résztvevők, valamit a szervezők bemutatkozását követően a hétfői napon Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a rendezvényt, majd a szervező intézmények vezetői, Csóti György és Kántor Zoltán köszöntötték a hallgatókat. Csóti György felhívta a figyelmet Beke István és Szőcs Zoltán megrázó ügyére, melyben a két fiatalembert öt-öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték jogilag erősen megkérdőjelezhető eljárást követően. Kifejezte, hogy intézete minden követ megmozgat érdekükben és a jogbiztonság védelme céljából. Kántor Zoltán röviden ismertette a nemzetpolitika alapfogalmait és intézményi kereteit.

NYÁRI EGYETEM 2018

Ezt követően Szabó Tibor, a település polgármestere, a Határon Túli Magyarok Hivatalának egykori vezetője tartott előadást az elmúlt huszonöt év nemzetpolitikai kérdéseiről, majd Martonvásárral ismerkedhettek meg a résztvevők egy rövid sétával összekötve Horváth Bálint, alpolgármester közreműködésével. Délután Sógor Csaba, EP-képviselő tartott előadást az Európai Parlament keretében megvalósuló kisebbségvédelmi lehetőségekről, gyakorlatról, majd Varga Zs. András alkotmánybíró, prodékán mutatta be a Velencei Bizottságot és annak kisebbségvédelmi tevékenységét. Az előadásokat Botka Csaba, ügyvédjelölt zárta a délvidéki visszaszármaztatások kérdésével. Ezt követően kisebbségvédelmi ki mit tud?-on vettek részt a hallgatók, ahol jogeseteken, nemzetpolitikai, helyismereti és egyéb feladatokban mérhették össze tudásukat.

A keddi napot Varga Péter, az NPKI munkatársa nyitotta a Minority SafePackről tartott előadásával, majd Dabis Attila, a KJI nemzetközi koordinátora és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja a Romániából való kitiltásáról beszélt. Ezt követően Szilágyi Miklós, a KJI óbecsei partnere mutatta be azokat a kisebbségjogi szempontból releváns ügyeket, melyekkel ügyvédi tevékenysége során  találkozott. Ezután Fiala-Butora János, az MTA kutatója és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának tagja a felvidéki árnyékjelentésekről, Menyhárt Gabriella Éva, intézetünk nagyváradi partnere az általa képviselt ügyekről adott elő. Este közösen énekeltek hallgatóink Maczkó Mária, Prima díjas népdalénekesnővel egy gasztronómiai bemutató kíséretében.

Szerdán Budapestre utazott a csapat, ahol először a Parlamentet és a Magyar törvényhozás 1000 éve című kiállítást tekintették meg, majd az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában vettek részt az előadásokon. Először Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, a KJA kuratóriumának elnöke köszöntötte a hallgatókat, akit Kardos Gábor egyetemi tanár, a tudományok kandidátusa és alapítványunk kuratóriumi tagja követett az Európa Tanács kisebbségvédelmi mechanizmusainak ismertetésével. Ebéd után Elek Zsófia, a bécsi nemzetközi szervezetek mellett működő állandó magyar képviselet EBESZ ügyekért felelős helyettes képviseletvezetője az EBESZ kisebbségvédelmi tevékenységéről és a Kisebbségi Főbiztosról, majd Manzinger Krisztián, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén dolgozó diplomata a magyar nemzetpolitika uniós mozgásteréről tartott előadást. Az előadásokat szabadprogram követte, majd vacsora után visszautazás Martonvásárra.

Az utolsó napon, csütörtökön Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai és kommunikációs titkára ismertette a kárpátaljai magyarellenes cselekményeket és az aktuális helyzetet. Ezt követően a KJI partnere, Szigeti, Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója a civil érdekérvényesítés lehetőségeit, formáit mutatta be, majd egy általa vezetett, diszkriminatív tankönyvüggyel kapcsolatos szimuláció következett. A hallgatók csoportokra bontva bújhattak a civil érdekérvényesítés szereplőinek bőrébe, így testközelből tapasztalhatták meg annak nehézségeit, gyakorlati buktatóit. Csóti György búcsúzott végül a hallgatóktól, kiknek munkáját emléklappal és könyvcsomaggal köszönte meg. A nyári egyetemet egy vidám hangulatú kvízest, majd kötetlen beszélgetés zárta.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a felkért előadók színvonalas előadásait, a résztvevő hallgatók aktivitását és egész heti figyelmét, továbbá az NPKI munkatársainak a közös munkát! Bízunk benne, hogy mindenki sok ismerettel, új barátságokkal és élményekkel gazdagodva tért haza és reméljük, hogy jövőre minél több hallgató dönt úgy, hogy részt vesz Almuni nyári egyetemünkön.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt