Felmentő ítélet Horváth Zoltán ügyében

Horváth Zoltán ügye és meghurcolása 2009-ben kezdődött. Begipszelt lábbal tartózkodott otthon, amikor arra lett figyelmes, hogy a lépcsőházban egy szlovák férfi magyarsága miatt szidalmazott és tettleg súlyosan bántalmazott egy idős magyar embert. Kiment a lakásból, és az sértett védelmére kelt.

Az idős áldozat – aki időközben sajnos életét vesztette – nevében rokonai feljelentették az agresszív férfit, melyet tárgyalássorozat követett, melynek során Horváth Zoltánt és családját tanúként hallgatták ki. A bíróság 2011 novemberében kártérítést ítélt meg az áldozatnak, és jogerősen 20 hónap szabadságvesztésre ítélte az elkövetőt.

Az incidens után másfél év elteltével, még a fent említett ítélet meghozatala előtt, váratlan fordulat történt. A dunaszerdahelyi rendőrség kereste ügyfelünket, akit tájékoztattak arról, hogy feljelentették súlyos testi sértés miatt. A feljelentő a fent említett garázda személy családja volt. Többszöri kihallgatás után vádat emeltek Horváth Zoltán ellen, és kezdetét vette a per, melyben nem tanú, hanem vádlott lett védencünk. A szerepek megcserélődtek. A kártérítési perben az elkövető volt a vádlott, itt viszont ,,sértettként” tanúvá válhatott. Horváth Zoltán ártatlansága mellett vallott az egész beidézett szomszédság, ellene csupán az elkövető édesanyja és testvére szólt, így első fokon felmentette a bíróság. Az ellenérdekű fél megtámadta ezt a döntést és így tovább folytatódott az ügy, melyben ügyfelünk képviseletét JUDr. Zányi Marián látta el.

A Nagyszombati Bíróság visszaadta az ügyet a korábban eljáró Dunaszerdahelyi Járásbíróságnak, ahol ugyanaz a bíró, aki felmentette, ezúttal négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mely mellé több, mint 3000 eurós pénzbüntetést szabott ki. Ügyfelünk természetesen megtámadta ezt a döntést, felhívva a figyelmet a bizonyítékok ellentmondásosságára, így 2015 tavaszán a Nagyszombati Bíróság megsemmisítette a járásbíróság elmarasztaló döntését és az ügy újra tárgyalását írta elő utalva arra, hogy az ellentmondások miatt a vádlott javára kell dönteni az in dubio pro reo elv fényében. 2016-ban továbbra is ugyanaz a járásbírósági bíró ismételten felmentette Horváth Zoltánt, de a szlovák fiatalember ismét fellebbezett. Szerencsére a férfi kezelőorvosának vallomása alapján a bíróság 2017 júniusában bizonyítékok hiányában jogerősen felmentette ügyfelünket.

Egyrészt nagy öröm és siker ez a felmentő ítélet, ugyanakkor komoly aggodalomra ad okot, hogy egy ártatlan magyar emberrel szembeni vád, ilyen hosszú eljárást eredményezhet, mely során Horváth Zoltán felett évekig lebegett a börtön rémképe.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt