Menyhárt Gabriella Éva (eddig) sikeres erdőszentgyörgyi zászló ügye

Éveken át békésen lobogott egymás mellett öt zászló Erdőszentgyörgy városának főterén. A ,,minden magyarok zászlaja” és a székely zászló, valamint az uniós lobogó és az RMDSZ zászló mellett a román lobogónak is helye volt egészen addig, amíg a Maros Megyei Prefektusi Hivatal 2015-ben megbüntette a város polgármesterét, mint magánszemélyt. A bíráság alapjául a 1157/2001 sz. kormányhatározat szolgált. Jegyzőkönyv kötelezte a polgármestert a székely és a magyar zászló eltávolítására, aki ezt követően egy hónapra eleget tett ennek, és jelképesen gyászlobogót tűzött ki helyükre. A Prefektúra lépése több, Románia által vállalt nemzetközi kötelezettségbe is ütközött, így sértette a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményt és a magyar-román alapszerződést is.

Partnerünk képviseletében a polgármester megtámadta a kihágási jegyzőkönyvet, melynek következtében eljárás indult a Segesvári Bíróság előtt, ahol a bíróság, az ügyvédnő beszámolói szerint, nem pártatlanul járt el, így sajnos nem volt meglepő, hogy elutasította a keresetet. Ezt a döntést megtámadták és a Maros Megyei Törvényszék a másodfokú eljárás keretében értelmezte a bírság alapjául szolgáló jogszabályt és kimondta, hogy az jelen helyzetre nem vonatkozik, hiszen az Románia és más állam hivatalos zászlajának együttes kihelyezésének esetére tartalmaz rendelkezéseket. Sem a ,,minden magyarok zászlaja”, sem a székely zászló nem tartozik ebbe a kategóriába. Ezt követően eltörölte a bírságot, és megsemmisítette a kihágási jegyzőkönyvet.

Ez a jogszabályértelmezés nagy sikert jelent számunkra, de a Prefektúra, közigazgatási bírósághoz fordult 2017 második felében, így sajnálatos módon a szimbolikus zászlók története még nem ért véget.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt