Az április 18-a korai ébredéssel indult a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai és partnerei számára. Gál Kinga képviselőasszony meghívására, Csóti György igazgató úr közreműködésével a lelkes csapat Brüsszelbe utazott szakmai útra. Miután landolt a repülőgépünk a Charleroi-i repülőtéren, a transzfert követően pár órát kaptunk a városnézésre. A fővárosban való tartózkodásunk ideje alatt Demeter Ágota-Dorottya és Ulicsák Szilárd kalauzolt minket. Az ebédet egy rövid bemutató követte az Európai Parlament történetéről, működéséről, szervezeti felépítéséről.

Ezután lehetőséget kaptunk személyesen is beszélgetni Gál Kinga képviselőasszonnyal, munkájáról, szakterületeiről. Sok kérdés, probléma merült fel, több ötlet, megoldási javaslat, kezdeményezés hangzott el kisebbségvédelmi témakörben. Időben és térben egyszerre, közösen tudott gondolkodni az Európai Parlamentben e területtel is foglalkozó magyar képviselő, a külhoni magyarok ügyeiben eljáró ügyvédekkel, az egyes szervezetek képviselőivel, és a jogvédelem működtetését ellátó Intézet munkatársaival. A kérdések sora nem fejeződött be, azonban mind a Képviselőasszony napirendje, mind a miénk is szoros volt.

Késő délután és este a belga gasztronómia, a helyi különlegességek kipróbálására, megismerésére helyeződött a hangsúly. A keddi napon részt vettünk Tőkés László képviselő úr által szervezett autonómia-konferencián, ahol többek között jelen voltak a külhoni magyar parlamenti képviselők, a kisebbségvédelem területén elismert Kalmár és Gross jelentések szerzői, spanyol és norvég képviselők, akik szintén foglalkoznak az autonómia kérdéskörével. Jelen volt Izsák Balázs, aki beszédében kitért az erdélyi peres ügyekre, és többek között a Székely Szabadság Napjához fűződő indokolatlan bírságolásokra. A konferencián felszólalt a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Csóti György. Támogatóan szólt az erdélyi autonómia törekvések kapcsán, ami az erdélyi magyarság megmaradásának egyedüli záloga.

Az ebédet követően látogatást tettünk a Parlamentáriumba, az Európai Parlament interaktív látogatóközpontjába. A 2011 októberében átadott kiállítás mára már Brüsszel tíz leglátogatottabb látványossága közé tartozik. Egy rövid pihenő után, a reptérre indultunk, hogy Budapest felé vegyük az utat. Úgy gondolom, hogy mindenki nevében kijelenthetem: tartalmas két napot tudhatunk magunk mögött. A megszerzett új ismereteken túl, a partnerekkel való kapcsolat még inkább közvetlenné vált, a két nap során számos szakmai beszélgetésre, vitára is sor kerülhetett. Ezúton is köszönjük Gál Kinga képviselőasszony meghívását, a szervezőknek, kísérőknek a lelkiismeretes munkájukat.

Reméljük hamarosan ismét találkozunk!

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt