Partnerünk, a Minority Rights Egyesület sikere a kincses város helységnévtáblái ügyében

2017-ben, sok év küzdelem, jogi eljárás és civil érdekérvényesítés eredményeképpen partnerünk, a Minority Rights Egyesület jóvoltából, a kincses város több bejáratánál szerepel végre a Kolozsvár felirat is.

Az ügy 2014-re nyúlik vissza, amikor a holland Language Rights Alapítvány keresetét követően eljárás indult a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezése érdekében, hiszen a vonatkozó jogszabályok is előírták azt, így a 215/2001-es helyi közigazgatási törvény, mely kimondta, hogy ki kell helyezni a kisebbség nyelvén is a táblát, amennyiben annak számaránya meghaladja a 20%-ot. A törvény szempontjából releváns 1992-es népszámlálás értelmében ez Kolozsvár esetén 23%-ot jelentett. A kihelyezés mellett szólt továbbá a 206/2001-es kormányhatározat, amely azon városok sorát tartalmazza, ahol a fentiek értelmében ki kell tenni a kétnyelvű táblát. Ezt tartalmazza egy 2003-ban hozott önkormányzati határozat is. Mind ezek ellenére a bíróság elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy az Alapítványnak nincs perképessége.

Ezt követően, 2015-ben vette át az ügyet partnerünk, a kolozsvári székhelyű Minority Rights Egyesület, mely először a civil érdekérvényesítés eszközét ragadta meg. Ennek keretében kérvényt nyújtottak be, melyhez 2500 kolozsvári magyar és román anyanyelvű lakos csatlakozott. Mivel a polgármesteri hivatal ezt a kezdeményezést figyelmen kívül hagyta, partnerünk keresetet nyújtott be, melyhez 400 kolozsvári lakos csatlakozott. 2016-ban a harmadik tárgyaláson zárult le az alapfokú eljárás, sajnos parnerünk keresete elutasításra talált. A Minority Rights Egyesület nem adta fel, és megtámadta a döntést, melynek következtében másodfokon már pozitív ítélet született. Bár a polgármesteri hivatal először bejelentette fellebbezési szándékát, de végül elállt attól, mert partnerünk a Musai-Muszáj Mozgalommal közösen nyomást gyakorolt a hivatalra. Ezt követően júniusban a polgármester aláírta a kihelyezéshez szükséges engedélyeket, és elkezdődött a táblák kihelyezése. De román barátaink nem tagadták meg önmagukat. Németül is kiírták, hogy ezzel is csökkentsék Erdély fővárosának magyar jellegét. Az nem zavarja őket, hogy ma már alig van német anyanyelvű lakosa a városnak.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt