A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és annak operatív intézménye, a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) együttműködési megállapodást kötött ma a felvidéki Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulással annak érdekében, hogy a jogsegélyszolgálat könnyebben elérhető legyen a Felvidéken.

A megállapodást a KJI igazgatója, Csóti György és a SZAKC igazgatója, Pogány Erzsébet írta alá Dunaszerdahelyen, június 22-én. A megbeszélésen jelen volt Menyhárt József, az MKP elnöke is.

Csóti György portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy az alapítvány és az intézet a határon túli magyarság jogvédelmének erősítését, az e területen kiemelkedő szerepet játszó személyek és szervezetek támogatását tartja elsődleges céljának. Kárpát-medencei Magyar Jogsegélyszolgálatot működtetnek a határon túli magyarságot ért jogsérelmek elleni hatékony fellépés és a jogsértések visszaszorítása céljából. Ebben a hálózatban lehetőség és igény van arra, hogy a Felvidékről is tevékenyen bekapcsolódjanak tapasztalt szakemberek, illetve tanulni vágyó fiatalok.

Minden év júliusában nyári egyetemet szerveznek azoknak a jogászhallgatóknak, doktoranduszoknak vagy fiatal jogászoknak, akik érdeklődnek a kisebbségvédelem iránt. A nyári egyetemet idén július 31. és augusztus 6. között tartják Gödöllőn és Budapesten, a jelentkezési határidő július 15-e, a részletekről a www.kji.hu oldalon lehet bővebben tájékozódni.

Az Intézet célja továbbá, hogy a felsőoktatásban részt vevő érdeklődők számára olyan kiegészítő többlettudást, többlettapasztalatot biztosítson, amely a kisebbségek jövőbeni védelmét ellátó fiatal szakemberek számára hasznos tudásbázist és kapcsolatrendszert biztosít. Ennek megfelelően törekszik arra is, hogy a hasonló elkötelezettségű intézményekkel, tudományos és akadémiai közösségekkel, oktatási szervezetekkel együttműködési hálózatot építsen ki.

A Szövetség a Közös Célokért társulás tájékoztató irodahálózatot működtet Dél-Szlovákia 15 városában, minden magyarlakta régióban. Az együttműködés elsősorban arra irányul, hogy a KJI által biztosított lehetőségekről a felvidéki magyarok is értesüljenek, és a jogsegélyszolgálatot a SZAKC irodáin keresztül könnyebben, a lakhelyükhöz közelebb elérjék, nyilatkozta Pogány Erzsébet a megállapodás aláírása után.

A szerződésben az áll, hogy megerősítik a szervezeteik közötti információ-áramlást és a közös érdekérvényesítés lehetőségeit, keresik a lehetőségeket rendezvények, konferenciák, felvilágosító-és jobbító előadások, közösségi események közös megrendezése, esetleg kiadványok, könyvek kiadása érdekében, vállalják a Felvidék területén a magyarságot érintő kisebbségi vonatkozású jogsérelmek alakulásának figyelemmel kísérését, ezekről egymást tájékoztatják, kérés alapján erről dokumentációt készítenek, amely tudományos célokra felhasználható.

Menyhárt József, az MKP elnöke is megismerkedett a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával, munkatársaival. Köszönetét fejezte ki, hogy a Felvidékre is figyelnek, és együttműködő partnereket keresnek. Úgy vélte, ezzel a szolgáltatással talán némileg vissza lehet adni a hitet azoknak, akik már nem bíznak abban, hogy érvényre tudjuk juttatni jogos követeléseinket, és rendezni lehet a közösségünk jogi helyzetét.

A megállapodás aláírása után Csóti György munkatársaival és Menyhárt Józseffel csatlakozott a dunaszerdahelyi futballrajongók népes táborához a piactéren felállított sátorban, hogy közösen szurkoljanak a magyar válogatottnak Portugália ellen, az Európa-bajnokság esti mérkőzésén.

(A  Felvidék.ma hírportál nyomán)

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt