A címben foglaltakat nevezte meg egyik legfontosabb teendőjükként Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója kárpátaljai látogatásuk alkalmával. Négytagú csoportjuk három nap alatt 19 találkozót bonyolított le vidékünkön, aminek keretében felkeresték az Ungvári Magyar Házban székelő Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségét is.

A budapesti székhelyű intézetről tudni kell, 2012-ben alakult abból a célból, hogy hatékony jogvédelem útján hozzájáruljon a határon túli magyarság erősítéséhez. Ennek céljából kiterjedt Kárpát-medencei jogsegélyszolgálatot működtetnek, Beregszászban két irodájuk van, de hamarosan Ungváron és Nagyszőlősön is nyitnak egyet-egyet.

Az a céljuk, hogy mindenki és mindenhol büszkén vállalhassa magyarságát, emiatt senkit ne érhessen sérelem, de ha mégis, akkor készek ingyenes jogsegélyszolgálatot nyújtani. Áttörni a félelem falát, mert most az emberek nem mernek pereskedni – jelentette ki az igazgató.
A jelenlegi ukrajnai helyzetet egészen megdöbbentőnek tartja, szerinte a sokat kritizált Szlovákiában a legsötétebb időkben sem volt ilyen elkeserítő és sanyarú a helyzet. Csóti György – aki korábban az MDF és a Fidesz országgyűlési képviselője volt, tevékenykedett zágrábi nagykövetként és televíziós szerkesztőként is – megdöbbentőnek nevezte, ahogy a pillanatnyi ukrán vezetés semmibe veszi nemcsak a kétoldalú ukrán–magyar megállapodásokat, de a nemzetközi garanciavállalásai sem tartják vissza jogfosztó fellépésében. Szerinte fel kell hívni az ukrán vezetés figyelmét, hogy amennyiben továbbra is megsérti az Európa Tanács kisebbségvédelmi egyezményét és a regionális nyelvek chartáját, amikhez csatlakozott és ratifikálta azokat, abban az esetben ki kell lépnie ezekből a megállapodásokból, vállalva annak következményeit.

Emlékeztetett, Magyarország az elsők között ismerte el Ukrajna szuverenitását, az Antall-kormány által megkötött alapszerződésnek elidegeníthetetlen része a kisebbségi jogok garantálásáról szóló egyezmény, amit Ukrajna lábbal tipor.

Kitért a diszkriminációra is, amit a kettős állampolgársággal példázott, hogy miközben a magyarokat listázzák és megfélemlítik, addig mások nyugodtan lehetnek két útlevél birtokában, velük szemben senki nem emeli fel a szavát.

Csóti György sűrű kárpátaljai programja során találkozott mások mellett Zubánics Lászlóval, az UMDSZ, és Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol Orosz Ildikó rektorasszonnyal folytatott megbeszélést, de egyeztetett az itteni külképviseletek misszióvezetőivel is.

Ezeken a találkozókon elhangzott, a helyi magyaroknak a törvényileg garantált kollektív jogokat ugyanúgy élvezniük kell, mint más népeknek, de az igazi és megnyugtató megoldást a különböző típusú autonómiamodellek jelentenék.

 

Persze látni kell, a jelenlegi ukrán hatalom nemhogy plusz jogokat biztosítana, de a meglévőeket is elakarja venni, ami ellen minden eszközzel tiltakozni kell. A Kisebbségi Jogvédő Intézet kész ebben segíteni.

Csóti György a szülőföldön történő megmaradás zálogának a biztos és kiszámítható megélhetést és a jogbiztonság szavatolását tartja. Ez utóbbi kapcsán lapunknak nyilatkozva kihangsúlyozta, akinek jogi segítségre van szüksége, bizalommal forduljon az intézetükhöz, honlapukon (www.kji.hu) minden fontos információt megtalálni ezzel kapcsolatban.

Mint fogalmazott: Magyarország érdeke egy erős Ukrajna, benne egy magyarságát büszkén vállaló nemzeti kisebbséggel. Szerkesztőségünkben tett látogatása során felhívta még a figyelmet a szervezésükben sorra kerülő nyári egyetemekre és más programokra, amit a Kisebbségi Jogvédő Intézet szervez.

Dunda György

Forrás:

KISZó

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt