A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) kezdettől fogva minden eszközt bevetve harcol Beke István és Szőcs Zoltán szabadságáért, sokoldalúan támogatja a román törvények szerint nekik járó igazság-szolgáltatást. (Bővebb információ a www.kji.hu honlapunkon.) Büszkén és bizakodva viselik megalázó sorsukat, pedig szívük tele van fájdalommal, keserűséggel, mindketten kisgyermekes családapák, Kegyelmet nem kérnek, annál inkább igazságot várnak ügyükben. Reményekkel telve várják az április 9-i bukaresti döntést a tavaly júliusi jogerős ítélet felülvizsgálatáról. Hisznek az igazság győzelmében.

Az elsőfokú bíróság Bukarestben bizonyítékok hiánya miatt felmentette őket. Másodfokon az ötéves börtönbüntetést előíró jogerős ítélet bizonyítékok hiányában született meg, a védelem egyik legfontosabb tanúját nem hallgatták meg, és súlyos eljárási hibát követtek el a döntéshozatal során. Utolsó pillanatban átminősítették a vádat, és úgy hoztak ítéletet, hogy nem biztosítottak lehetőséget a védelemnek a megváltozott váddal szembeni védekezésre. Ráadásul olyan vádpontot fogalmaztak meg, ami nem is szerepel a román törvényekben. Ez egy jogállamban nem történhetne meg. A bíróság hónapokig nem adta ki az ítélet indokolását, ezért ügyvédeink sokáig nem tudtak érdemi lépést tenni további jogorvoslatért. Amint megszületett az indokolás, Bukarestben felülvizsgálati kérelmet (törvényességi óvást) nyújtottunk be, az Emberi Jogok Európai Bíróságánál Strasbourgban pedig beadvánnyal éltünk a súlyos jogsérelem orvoslása ügyében.

Az elmúlt hetekben felmerült az a lehetőség is, hogy megkeresünk több, magyar és nem magyar európai parlamenti képviselőt, tegyenek lépéseket az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítására Románia ellen, hiszen délkeleti szomszédunknál bizonyíthatóan rendszer szintű a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapulú megsértése. Ez nyomon követhető a restítúciós eljárások során és a székelyföldi polgármesterek elleni perek estében egyaránt. (A KJI ezekkel is foglalkozik.) Hasonló lépéseket terveztünk javasolni a magyar kormánynak is az Európai Bizottságon keresztül az Európai Unió Bírósága felé is.

Most megkönnyebbülten üdvözöljük, hogy Bukarestben befogadták a felülvizsgálati kérelmet, és bizakodva várjuk az igazságos döntést, mely után ebben a kérdésben, a székely politikai foglyok esetében, okafogyottá válhatnak a tervezett lépések.

A Kézdivásárhelyen és Brassóban tárgyalásokat folytattam helyi magyar politikusokkal és ügyvédekkel, hogy megerősítsük jogvédelmi szolgálatunkat a Székelyföldön. Találkoztunk Beke István és Szőcs Zoltán családtagjaival is.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt