2018 november végén, a saját éves konferenciánk ideje alatt, illetve után, Várgesztesen található Villapark Hotel adott otthont a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület (MIK) rendes ülésének két napos rendezvénye, amely a magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma. A MIK tagságát a magyarországi, a kárpát-medencei és a diaszpórában működő ifjúsági szervezetek, ifjúsággal foglalkozó szervezetek és intézmények alkotják. Célja a fiatalok összefogása, közös platformra, együttműködésre serkentése, illetve érdekeik érvényesítése.

A konferencián a MIK szinte összes régiója képviseltette magát. Jelen voltak a burgenlandi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, magyarországi, muravidéki és vajdasági régiókat képviselő ifjúsági szervezetek.

Intézetünk munkatársai, a közgyűlést követ második, szakmai napi programon vettek részt, amelynek megnyitóján Széles Csongor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, továbbá Rising Károlyné, Várgesztes polgármestere, illetve Veres Márton MIK elnök köszöntötte a vendégeket.

Ezt követően előadást tartott Közép-Kelet-Európa geopolitikai helyzete címmel dr. Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet képviseletében. Az előadást kerekasztal beszélgetés követte, melyen az európai választásokról és a regionális együttműködésről esett szó Németh Zsolt, a Külügyi bizottság elnöke, dr. Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és Veres Márton részvételével. Ezt követően dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Tehetség Programot mutatta be. Oktatás, tehetséggondozás című kerekasztal beszélgetésben dr. Illés Boglárka, Lánczi Péter, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezetőigazgató-helyettese, Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke és Petri László, a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítványának titkára vettek részt. A későbbiekben Térség településeinek helyzete, kihívásai az ifjúságot érintő területeken címmel tartott előadást Várgesztes polgármestere. Ezt követően dr. Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója és dr. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatási referense tartottak előadást kutatásaikról. Ezt követte a KJI előadása, ahol dr. Antal Eszter az intézeti programjainkat, ösztöndíjlehetőségeket, partnerhálózatunkat mutatta be, majd jogsegélyszolgálati tevékenységünkről beszélt, illetve az általunk támogatott egyéni peres ügyeinkből hozott egy kis ízelítőt a közönségnek. Ezt követően dr. Korom Ágoston, az Intézet megbízott partnere mutatta be a felvidéki kárpótlási ügyben megkezdett lépéseket uniós jogi megközelítésben.

A szakmai nap utolsó előadásában az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő munkatársai, Kovács-Pifka Péter, Révész Nikolett, Bitskey Viktória és Dávid András mutatta be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezetét és feladatait, beszámolt a Csoóri Sándor Alap, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak lehetőségeiről, megvalósításáról.

Ezúton is köszönjük a meghívást Veres Mártonnak, hogy nemcsak hallgatóként, hanem előadóként is részt vehettünk, ezen a megannyi fiatalt összefogó Kárpát-medencei fórumon.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt