Június 10-én Muravidékre, Lendvára látogatott a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Csóti György, valamint dr. Antal Eszter és dr. Görög Dóra, az Intézet jogászai.

A szakmai látogatás során először Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vezetője, Lendva város alpolgármestere ismertette a muravidéki magyarság helyzetét, jelenlegi törekvéseiket, és céljaikat.

Csóti György igazgató hangsúlyozta, hogy fontos a külhoni magyar területeken a jogsegély-hálózat működtetése, és az Intézet Muravidéken is szeretne egy állandó jogsegély-szolgálati partnert.

Horváth Ferenc kifejezte szándékát arra, hogy a jogsegélyhálózatba aktívan bekapcsolódjanak a 2017. évre vonatkozóan.

További célként rögzítették, hogy fontos a fiatal jogászok bevonása a kisebbségi ügyekbe.  Horváth Ferenc támogatóan nyilatkozott ezen célról, és ígéretet tett, hogy kapcsolatot teremt fiatal muravidéki jogászokkal.

Ezt követően a Kisebbségi Jogvédő Intézet egyik partnerével találkoztunk, aki 2013 óta konkrét peres ügyeket visz a szlovéniai bíróságok előtt. Koren Stefán beszámolt ügyeiről, és arról, hogy jelenleg is van több konkrét ügye bírósági szakban.

Koren Stefán 2016-ban állandó jogsegély-szolgálati tevékenységre is benyújtott pályázatot, ezen jogsegélyszolgálati iroda Lendva központjában található, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet ad otthont a jogsegély-szolgálati helynek.

A szervezet igazgatója, Kepe-Kocon Lili körülvezetett bennünket az intézményben, bemutatta a közösségi termeket, irodákat, és az ott működő könyvesboltot.

Láthatóvá vált, hogy az iroda könnyen megközelíthető a muravidéki magyarok számára, egy központi helynek számít, ahol sok ember megfordul.

A szakmai utazás rendkívül hasznosnak bizonyult, hiszen a jövőre nézve egy új lehetséges partnerrel került sor a tárgyalásra, valamint megtekinthettünk egy működő állandó  jogsegély-szolgálati irodát.

Budapest, 2016. június 12.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt