KJI látogatás a Vajdaságban

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, és két munkatársa, dr. Görög Dóra, valamint dr. Antal Eszter 2016. június 15-én és 16-án két napos szakmai látogatást tett a Vajdaságban.

2016. június 15-én a délelőtti órákban érkeztek meg Szabadkára, ahol a helyi politikai közösség képviselőivel tárgyalt az igazgató. Dudás Károly, a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) képviselője ismertette a vajdasági magyarok helyzetét, a politikai viszonyokat, a Vajdaságban működő jogsegély-szolgálati hálózatot és a működő irodákat.

Ezt követően partnerségi megállapodást kötött Csóti György és Dudás Károly. A megállapodás tartalma, hogy vállalják a Vajdaság területén a magyarságot érintő kisebbségi vonatkozású jogsérelmek alakulásának figyelemmel kísérését, ezekről egymást tájékoztatják, dokumentálják az ügyeket, valamint elérhetőségeik megjelennek egymás honlapján, ezzel szolgálva a hatékony együttműködést.

KJI vajdasági körút, Újvidék, 2016.06.15. 13A szabadkai látogatást követően Temerinbe utazott a KJI delegáció, ahol az Intézet partnerügyvédjeivel került sor találkozóra. A temerini fiúk ügyvédjei, Krisztiján József, Hanák Zoltán és Losoncz Dávid beszámoltak az eljárásról, és arról, hogy a 2012 óta tartó ügy 2016. év elején véget ért. A felek megállapodtak abban, hogy a 2016. év eleji eljárási cselekményekre vonatkozóan még szerződést kötnek.

Csóti György és az ügyvédek további jövőbeni együttműködésről is biztosították egymást, amennyiben a magyar kisebbség jogainak sérelme ismételten bekövetkezne. A beszélgetések után Újvidékre utazott a delegáció.

2016. június 16-án, csütörtökön délelőtti órákban látogatást tettek Bozóki Antal, ügyvédnél újvidéki irodájában. Bozóki Antal CD és DVD formátumban adott át kisebbségi jogokat összefoglaló, és kisebbségi jogsértéseket dokumentáló anyagokat a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójának, további tudományos célú felhasználásra. Ezután került sor a magyar-szerb jogi szótár kiadásának kérdésére, amelyre Bozóki Antal pályázatot nyújtott be az Intézethez, és pozitív bírálatban részesült a Kuratórium részéről. A felek megegyeztek e szótár kiadásának körülményeiről, és írásos megállapodásban rögzítették, hogy a Kuratórium által Bozóki Antalnak megítélt összeget a Kisebbségi Jogvédő Intézet használja fel a szótár kiadásának költségeire. A kiadás részleteiről még egyeztetnek a felek, és egymással folyamatos kapcsolatot tartanak.

A küldöttség megtekintette az újvidéki CMH irodát. Az ügyfélfogadást tartó ügyintézők minden kérdésre részletes válaszokat adtak. Beszéltek az ügyfélfogadás rendjéről, idejéről, és hangsúlyozták, hogy mindennemű kérdésben rendelkezésre állnak a magyarok részére.

 

Ezt követően Vukasinovic Évánál, a kisebbségek jogainak védelmét ellátó tartományi ombudsman-helyettes asszonynál került sor látogatásra. Dr. Görög Dóra, a Kisebbségi Jogvédő Intézet jogásza interjút készített a Helyettes Asszonnyal, aki beszámolt tapasztalatairól a magyar kisebbséget érintően. Kiemelte, hogy a kétnyelvűség terén volna még mit tenni, és hangsúlyozta, hogy mind a közigazgatásban, mind az oktatásban nehezen valósulnak meg a nyelvhasználati jogok.

Összegzésül elmondható, hogy a két eredményes, szakmailag hatékony napon az Intézet tájékozódott a délvidéki magyar nemzeti kisebbség aktuális helyzetéről, a vajdasági jogsegély-szolgálati helyek állapotáról, több ízben jövőbeni együttműködések is kilátásba kerültek (CMH irodahálózat, ügyvédek), és szerződéses megállapodások megkötésére is sor kerülhetett.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt