Az elmúlt évek ukrajnai kisebbségellenes jogalkotása abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobb jelentősége lesz annak, hogy az Intézetünk és a partnereink a sajtóban, nyilvános fórumokon megjelenjenek, valamint hirdessék magukat.

Többek között ennek jegyében vettünk részt a Kárpátaljai Szövetség által szervezett balatonföldvári konferencián, amely 2019. szeptember 6. és 8. között került megrendezésre. A rendezvény múltja hosszú évekre nyúlik vissza, melyen elsősorban Kárpátaljáról elszármazott magyarok vesznek részt. Ezúttal közel kétszázan voltak jelen.

Mi a szeptember 7-ei napra kaptunk meghívót, ahol a délelőtti órák fő témája az Ausztria határait kijelölő saint-germaini békeszerződés, valamint Kárpátalja I. világháború utáni elszakítása volt. Az előadók Gecse Géza és Botlik József voltak. Előbbi hangsúlyozta, hogy az első világháborút lezáró
békeszerződések közül ez már Magyarországot is érintette, hiszen Ausztria az első világháborút követően is nyugati szomszédunk maradt, de érintette Csehszlovákiát is, hiszen az addig nemzetközi jogi szempontból ténylegesen nem létező Csehszlovákia határairól is ez döntött. Előadása végén felhívta az érdeklődők figyelmét az Aspektus 2019-es kisfilm pályázatára, ahová a pályázóktól elsősorban az első világháború időszakához kapcsolódó 2-4 perces kisfilmeket vártak. Gecse Géza után Botlik József tartott előadást, amelyben részletesen bemutatta a pánszlávizmus, a Kárpátalja területén a XX. század során mesterségesen gerjesztett ortodox-görögkatolikus szembenállás állomásait, külön kiemelve a ruszin mozgalom jelentőségét.   A délelőtti események zárásaként egy könyvbemutatón vehetett részt a hallgatóság, ahol két könyv került bemutatásra: Gecse Géza: Nemzetpolitika – szorítóban. Aspektus – határok nélkül 2002-2017 c. kötet és Lengyel János: Feltámadás Beregszászon. Mitracsek úr visszatér c. neopamflettje.

A délután a hallgatóság egy, a 2014 és 2018 közötti 426 ukrajnai magyarellenes fellépés hátterét bemutató félórás dokumentumfilmet tekinthetett meg, amelyet egy hosszabb panelbeszélgetés követett. Intézetünket – Csóti György  igazgatónk elfoglaltsága miatt – Wágner Tamás Zoltán képviselte. A panel további résztvevői Csete György, a Kárpátaljai Szövetség főtitkára, Ígyártó Gyöngyi kárpátaljai származású ügyvéd, valamint Seremet Sándor történész voltak. A beszélgetés során több kárpátaljai jogsértés is felszínre került, úgy, mint a jogfosztó oktatási törvény, valamint a katonai behívók és az egyre inkább erőre kapó soviniszta szervezetek félelemkeltő felvonulásai a magyarlakta településeken pl: Beregszászon. Mindezek mellett a beszélgetés lehetőséget teremtett arra is, hogy munkatársunk röviden bemutassa a tevékenységünket, valamint felhívja arra a figyelmet, hogy a jogsérelmet szenvedettek bátran fordulhatnak Intézetünkhöz, hiszen több partnerünk is van Kárpátalján, akik ingyenesen elláthatják az érintettek jogvédelmét.

Összességében véve a konferencia tartalmas volt, remélhetőleg jövőre is lehetőségünk nyílik rajta részt venni.

 

PROGRAM

pdfdl
balatonfldvri-fot-i.
Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt