Példátlan koncepciós per a 21. század Európájában

A gyulafehérvári egyoldalú román nyilatkozat száz éves évfordulóján tombolni kezd a román sovinizmus Erdélyországban, azzal a nehezen titkolható céllal, hogy megfélemlítsék a maradék magyarságot. Két székely fiatalembert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a román titkosszolgálat által koholt vádak alapján, bizonyítékok nélkül, az ügyvédi védelem megtagadása mellett, öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek másodfokon jogerősen, holott az első fokon bizonyítékok hiányában felmentették őket. A védelem megtagadása az alapvető emberi jogok egyik legsúlyosabb megsértése.
Embertelen körülmények között sínylődnek az áldozatok már közel egy hónapja, életfontosságú gyógyszerek bevitelét is megtagadják a hozzátartozóktól, a magyar főkonzult három hétig nem engedték be látogatásra.
A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet kiviszi a példátlan esetet a nemzetközi színtérre, mindenek előtt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé, és más nemzetközi intézményeket is megszólít. Felkértük a Magyar Kormányt, tegyen meg minden lehetséges politikai lépést, hogy az áldozatokat helyezzék szabadlábra, vagy legrosszabb esetben házi őrizetbe, amíg valamennyi jogorvoslati lehetőség kimerül. A magyar kül- és nemzetpolitika legfontosabb feladata most Erdély vonatkozásában a sovén megfélemlítési folyamat megállítása.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt