Hírek, események

2023. december 18.

A Beneš-dekrétumokról Washingtonban

2023. december 10 és 13. között Tárnok Balázs, a Kisebbségi Jogvédő Intézet tancsadója, valamint Fiala-Butora Jánospozsonyi emberi jogi ügyvéd, a KJI partnereWashingtonban egy több eseményből és találkozóból álló szakmai program keretén belül számoltak be a Beneš-dekrétumok mai napig történő szlovákiai alkalmazásáról az amerikai külpolitikai és emberi jogi szakértőknek, döntéshozóknak, valamint a washingtoni magyar közösség tagjainak.

December 10-én, vasárnap a Kossuth házban került sor a Magyar Emberi Jogi Alapítvány (Hungarian Human RightsFoundation) szervezésében Fiala-Butora János előadására, valamint az azt követő beszélgetésre. Az eseményen részt vettek az amerikai magyar szervezetek, így az Amerikai Magyar Szövetség, a Magyar Amerikai Koalíció, valamint a Magyar Emberi Jogi Alapítvány képviselői.

Másnap, december 11-én a Freedom and Identity in Central Europe (FICE) nemzetközi munkacsoport szervezésében valósult meg a határontúli magyarokat érő jogsértéseket bemutató műhelybeszélgetés. Az esemény szervezője, Tárnok Balázs az ukrajnai kisebbségi jogi szabályozásról, Vass Imola, a Magyar Emberi Jogi Alapítvány washingtoni gyakornoka az erdélyi egyházi restitúcióról, Fiala-Butora János pedig a Beneš-dekrétumok szlovákiai alkalmazásáról tartott előadást. A műhelybeszélgetésen részt vett számos amerikai tudásközpont és egyetem képviselője, így különösen a Hudson Institute, az AtlanticCouncil, a Manhattan Institute, a ReligiousFreedom Institute, valamint a George Mason University és az Indiana University munkatársai, kutatói és oktatói. Az előadásokat követően élénk diskurzus zajlott a résztvevők között az elhangzottakról, és az aktuális jogi és politikai fejleményekről.

Fiala-Butora János és Tárnok Balázs december 11 és 13-a között továbbá több személyes találkozón vett részt, amelyeken ismertették a Beneš-dekrétumok mai napig történő szlovákiai alkalmazásának részleteit, valamint bemutatták a Fiala-Butora János által készített angol nyelvű jelentést, amely bizonyítékokkal alátámasztja az emberi, tulajdonjogi és jogbiztonsági szempontból is rendkívül aggasztójoggyakorlatot. A kétoldalú személyes találkozók keretén belül a felvidéki szakértők tájékoztatták a Beneš-dekrétumok szlovákiai alkalmazásáról az amerikai külügyminisztérium képviselőit, az AtlanticCouncil és az International Republican Institute munkatársait, valamint több kongresszusi képviselő figyelmét is felhívták a kérdésre.