2018. július 26. Tusványos 2018

2019-nagy-tibor

A KJI-nek 2018-ban is lehetősége nyílt a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel együttműködve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében, a Bethlen Gábor Sátorban szervezett programokon részt venni. A korábbi évekhez hasonlóan, 2018-ban is minden magyarlakta régió képviseltette magát, így Felvidék is. Először a politikai porondon való jogérvényesítés kérdéseit vitatta meg Menyhárt József, az MKP elnöke, majd a diszkriminatív szlovák kárpótlási törvénnyel kapcsolatos kérdésekről beszélt Korom Ágoston, a KJI uniós jogi szakértője. Ezen felül Intézetünk munkatársa, Benda Vivien bemutatta a KJI több felvidéket érintő ügyét is, valamint állandó az jogsegélyszolgálati irodákat.

2019. február 25. felvidéki út

felvidki-partnerltogats-1

A Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai 2019. február 25-én látogatást tettek felvidéki partnereiknél. Ennek keretében Somorján a Fórum Kisebbségkutató Intézet képviseletében Tokár Gézával beszélték meg a jogsegélyszolgálat kérdéseit, várható terveket, majd Dunaszerdahelyen a Szövetség a Közös Célokért munkatársaival és Duray Miklós elnökkel egyeztettek a SZAKC terveiről, projektjeiről, végül Érsekújvárra utaztak, ahol JUDr. Nagy Tibor ügyvéddel beszéltek a KJI által támogatott konkrét ügyéről, illetve az állandó jogsegélyszolgálat keretében végzett tevékenységéről.

2018. július 17. Gombaszögi Nyári Tábor

0-gecse-duray-csoti-forum

A KJI 2018-ban is részt vett a Gombaszögi Nyári Tábor szakmai programjain, melynek keretében Csóti György, igazgató a Duray Miklós által vezetett ,,Nemzetstratégia, nemzetpolitika és a kisebbségi jogok” címmel tartott fórumon értekezett Gecse Géza társaságában. Szó esett az őshonos kisebbségek jogainak múltbéli és aktuális kérdéseiről, az autonómia lehetőségeiről, továbbá a KJI tevékenységéről is.

A KJI Gombaszögön 2017

04

Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Orosz Örs, a tábor főszervezője. Ezután a reformkor egyik kiemelkedő költőjének, Tompa Mihály mellszobrának leleplezése következett, melyet Éliás Ádám készített. Itt beszédet mondott Dr. Hafencher Károly, a reformáció emlékévéért felelős miniszteri biztos és Fazekas László szlovákiai magyar református püspök.

2019. július 25. Tusványos

dlvidk-fl-2018-tusnd-erddi-edvina

Az előző évekhez hasonlóan, 2019-ben is részt vett Intézetünk a Bethlen Gábor Sátor szakmai programjain, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet jóvoltából. Idén is hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden régió képviseltesse magát, így a Felvidékkel kapcsolatban előadott Őry Péter, az MKP országos tanácsának elnök a szlovákiai EP-választásokról, majd a KJI állandó partnereinek blokkjában bemutatta tevékenységét Nagy Tibor érsekújvári ügyvéd is. Korom Ágoston, Intézetünk uniós jogi szakértője a felvidéki kárpótlások aktuális állását mutatta be.

2017. július 18-23. Felvidéki előadók és témák a KJI Tusványoson szervezett programján

08

2017-ben a Kisebbségi Jogvédő Intézet többnapos programjainak a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett Bethlen Gábor sátor adott helyszínt. A panelbeszélgetéseken több felvidéki előadó is részt vett, valamint több felvidéki témát is érintettünk. Így részt vett Menyhárt József, az MKP elnöke a külhoni magyar pártok képviselői között folytatott kerekasztal beszélgetésen, továbbá beszélt Berényi József, az MKP elnökségi tagja a Minority Safepack európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatosan. A KJI civil szervezet partnerei közül Orosz Örs, felvidéki aktivista és Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke képviselte a régiót, míg Korom Ágoston a diszkriminatív szlovák kárpótlási törvényről tartott előadást.

“BENES” KÁROSULTAK SEGÍTÉSE

2017.MÁRCIUS 21-ÉN TÁRGYALÁST FOLYTATTUNK BRÜSSZELBEN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KÉPVISELŐIVEL A BENES DEKRÉTUMOK MAGYAR ÁLDOZATAINAK KÁRPÓTLÁSÁRÓL

A KISEBBSÉGI JOGVÉDŐ INTÉZET FELVIDÉKI LÁTOGATÁSA 2017. JÚNIUS 9-ÉN

Felvidék 01

A KJI munkatársai, Dr. Antal Eszter ÉS Dr. Benda Vivien 2017. június 9-én látogatást tettek az intézet felvidéki partnereinél,szakmai megbeszélések folytatása céljából.

Közös szurkolás Dunaszerdahelyen –
Kövér László: zászlót küldött

13524371_1391010344259208_1968759466985292369_n

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke zászlót küldött a dunaszerdahelyi szurkolóknak, melyet a tegnapi meccs előtt adtak át a Trianonra emlékeztető emlékmű előtt.

GOMBASZÖG VS. HRÍBOKLINEC - AVAGY, MILYEN LEHETŐSÉGEINK MARADTAK A NYELVI JOGVÉDELEMBEN

Gombaszög Csóti

A hagyományokhoz híven idén július 14-20. között került megrendezésre Krasznahorkaváralján a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor.

ÁLLANDÓ JOGSEGÉLYSZOLGÁLATI IRODÁK

Fórum Kisebbségkutató Intézet

Somorja / Szlovákia

Jogsegélyszolgálatot nyújtó személy neve:
Tokár Géza

Az ügyfélfogadás helyszíne:
Parková 4, Somorja 931 01

Az ügyfélfogadás ideje:
hétfő-péntek 08:00-16:00

Elérhetőségek:
Telefon: +421-31-590 2790, +421-31-590 2790
Email: forum@foruminst.sk

Szövetség a Közös Célokért társulás

Jogsegélyszolgálatot nyújtó személy neve:
Baranyay Zsolt

Az ügyfélfogadás helye:
Bratislava, nám. 1. mája 10-12, Pozsony,
Május 1 tér 10-12

Dr. Duray Miklós elnök

szovetseg@szakc.sk
Tel: +421 907 890974

Az ügyfélfogadás ideje:
Kedd-szerda 9.00-15.00 óra

JUDr. Nagy Tibor

Érsekújvár / Szlovákia

Az ügyfélfogadás helye:
Szlovákia, 940 01 Érsekújvár
(Nové Zámky) Kukučínova 8.

judrtibornagy@nextra.sk

Tel: +421 356 403080, +421 907 704422

Az ügyfélfogadás ideje:
hétfő-péntek 8:00-16:00

KÉTSZINTŰ HARCOT KELL FOLYTATNUNK MEGMARADÁSUNKÉRT

Csóti-György Gombaszög 2016

A Gombaszögi Nyári Tábor első napján a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) aktivistáival és Csóti Györggyel, a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatójával találkozhatott a közönség.

ELÉRHETŐBBÉ VÁLIK A KISEBBSÉGI JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT A FELVIDÉKEN

Csóti Pogány Erzsi 02

A budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és annak operatív intézménye, a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) együttműködési megállapodást kötött ma a felvidéki Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulással annak érdekében, hogy a jogsegélyszolgálat könnyebben elérhető legyen a Felvidéken. A megállapodást a KJI igazgatója, Csóti György és a SZAKC igazgatója, Pogány Erzsébet írta alá Dunaszerdahelyen, június 22-én.

ANYANYELV HASZNÁLATI JOGOK A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

Kassán 2015.11.06. 2

Nyelvében él a nemzet. Már a reformkor nagyjai is tisztában voltak ezzel az igazsággal, különösen Kazinczy Ferenc és Széchenyi István. Nem csak felismerték és kimondták, hanem tettek is érte.

KONKRÉT ÜGYEKKEL MEGBÍZOTT IRODÁK

Nagy Tibor, Érsekújvár

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt