2018-ban is szeretettel várjuk korábbi hallgatóinkat a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett Alumni nyári egyetemre. Az évek óta nagy sikernek örvendő rendezvény elsődleges céljai közé tartozik, hogy a korábban megszerzett alapvető kisebbségjogi ismereteket továbbiakkal bővítse, különös tekintettel az elmúlt egy év során történt aktualitásokra. Nem titkolt célunk továbbá, hogy alkalmat szolgáltassunk a korábbi baráti kapcsolatok ápolására is, így kiépítve a tudásátadáson alapuló ,,alumni-hálózatot”, ahol a különböző külhoni területekről érkező hallgatók első kézből kaphatnak egymástól információt, és ahol szabadon oszthatják meg tapasztalataikat, megvitatva a kisebbségvédelem legújabb kihívásait.

Az idei év igazán különleges, hiszen a rendezvény eddig ötéves történetben először kerül sor arra, hogy azt külhoni területen szervezzük. Bízunk benne, hogy egy új hagyományt teremtünk ezzel, annak érdekében, hogy évek alatt körbejárva a Kárpát-medencét megismerjük az egyes területek jellegzetességeit, még erősebbé kovácsolva összefogásunkat.

Idén is a szakmában jártas szakemberek, jogászok, politikusok, egyetemi oktatók, gyakorló ügyvédek előadásain, workshop-jain vehetnek részt hallgatóink. A helyszínből adódóan elsősorban az erdélyi közösség jogvédelmével kapcsolatos lesz a tematika, de természetesen a többi terület fontos kérdései is napirendre kerülnek egy-egy előadás, kerekasztal-beszélgetés keretében. Továbbra is törekszünk az előadások interaktivitására, fontosnak tartjuk a személyes eszmecserét.

Szeretnénk bevonni hallgatóinkat is az előadók sorába, miszerint lehetőséget kínálunk nekik egy 15-20 perces kisebbségvédelmi tárgyú előadás megtartására egy általuk választott, és velünk egyeztetett témában, ezzel is hozzájárulva a közös gondolkodáshoz, a résztvevők fejlődéséhez.

Kérjük hallgatóinkat, hogy amennyiben érdeklődnek e lehetőség iránt,
2018. április 30-áig jelezzék a szervezőknek!

A színvonalas szakmai előadásokat idén is kulturális és szórakoztató programok, kirándulások, közös játékok színesítik, hogy hallgatóink ezáltal is feledhetetlen élményekkel térjenek haza.

Az Alumni nyári egyetem 2018. augusztus 5. és 9. között kerül megrendezésre az erdélyi Torockón. A hallgatók számára a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány ösztöndíjat biztosít, amely magában foglalja a képzést, a szállást, a napi háromszori étkezést, a rendezvény keretében megszervezésre kerülő utazások költségét, valamint a belépődíjakat. Az ösztöndíj nem tartalmazza az oda- és hazautazás költségét. Igény esetén a utazás megszervezésében segítséget nyújtunk.

Jelentkezési határidő: 2018. június 15.

Röviden az első külhoni helyszínünkről

A Kolozsvártól délre fekvő, Fehér megyei Torockó Székelykő különleges hegycsúcsa alatt terül el. A falut először 1257-ben említették meg, de már a római időkben katonai erődöt létesítettek itt. A tatárjárás során elpusztított hegyen álló várat, miután a király nekik adományozta, a kézdi székelyek építették újra. A környező hegyek lehetővé tették a vasérc bányászatot, ezért II. Géza német bányászokat hívott be a településre, mely így bányászvárossá fejlődött.

A falu egyedi hangulatához hozzájárul, hogy itt ,,kétszer kel fel a nap”, mivel a felbukkanása után eltűnik rövid időre, majd ismét láthatóvá válik a napkorong. Erre a ritka jelenségre a hegy sajátos alakzata ad magyarázatot.

Bár a falu elnéptelenedett miután befejezték az ércbányászatot, a turisták által történő felfedezése újra felpezsdítette az életet. 1999-ben a település Europa Nostra díjat nyert a 138 házból álló, népi építészeti együttes rekonsturkciójáért. E díj azon településeknek jár, melyek jelentős mértékben hozzájárulnak az európai kulturális és természeti örökség megóvásához. A látnivalók közül kiemelkedik az erődtemplom, melynek kertjében kopjafák találhatók, míg belső terében helyi jellegzetes szőttesek láthatók. A főtéren ma is megtalálható a működő vajor, vagyis itató, mely az állatok itatására, mosdatására és ruhamosásra szolgált. A falu múltjának a Néprajzi Múzeum állít emléket, ahol vasműves eszközöket, helyi népviseletet, festett bútorokat tekinthetnek meg az érdeklődők. A hangulatos házak az 1870-ben pusztító tűzvészt követő újraépítés után is megőrizték eredeti karakterüket.

Szállásunk a több, mint tizenhárom éve üzemelő Sziklakert Vendégházban lesz, melyet parkosított udvar vesz körbe. 300 méteren belül található a főtér, ahol lehetőség nyílik vásárlásra is.

 

A jelentkezés feltételei

  1. Korábbi, a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett nyári egyetemen való részvétel
  2. A www.kji.hu honlapján szereplő regisztrációs ív kitöltése
  3. Magyar nyelvű fényképes önéletrajz

A pályázathoz szükséges dokumentumokat kérjük, a jogvedo.intezet@kji.hu e-mail címre küldje.

Amennyiben jelentkezése hiánytalanul, határidőn belül beérkezik, és az Intézet elfogadja azt, a jelentkező tudomásul veszi, hogy megjelenése a táborban kötelező.

Túlzottan magas létszám esetén a jelentkezések befogadása időrendben történik.

A szervezőkről, valamint az Alumni nyári egyetemről részletesebb információk az alábbi linkeken érhetők el: www.kji.hu.

Kövessen minket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/KisebbsegiJogvedoIntezet

További információért forduljon bizalommal a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársaihoz, dr. Antal Eszterhez  (antal.eszter@kji.hu)  és dr. Benda Vivienhez. (benda.vivien@kji.hu)

REGISZTRÁCIÓ:

 

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt