2019-ben is szeretettel várjuk korábbi hallgatóinkat a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett Alumni nyári egyetemre. Az évek óta nagy sikernek örvendő rendezvény elsődleges céljai közé tartozik, hogy a korábban megszerzett alapvető kisebbségjogi ismereteket továbbiakkal bővítse, ösztönözze a hallgatókat a jogvédelmi eszközök való életben történő alkalmazására, kisebbségek jogainak érvényre juttatását célzó ügyek elindítására. Nem titkolt célunk továbbá, hogy alkalmat szolgáltassunk a korábbi baráti kapcsolatok ápolására is, így kiépítve a tudásátadáson alapuló ,,alumni-hálózatot”, ahol a különböző külhoni területekről érkező hallgatók első kézből kaphatnak egymástól információt, és ahol szabadon oszthatják meg tapasztalataikat, megvitatva a kisebbségvédelem legújabb kihívásait, melyekből most bőven akad.

Az elmúlt évektől eltérően idén az ALUMNI az előkerülő esetek, problémák gyakorlatban történő lehetséges megoldásait fogja előre vetíteni. Az érdekérvényesítéshez szükséges találkozók szervezéséhez, tárgyalásokon való megjelenéshez, az ügyek megfelelő kommunikálásához, azokra való mentális felkészüléshez szükséges sokrétű ismeretek megszerzését célzó előadásokra szakmában jártas szakembereket hívunk meg.

Törekszünk az előadások interaktivitására, fontosnak tartjuk a személyes eszmecserét. Éppen ezért idén azt kérjük a jelentkezőktől, hogy mindenki hozzon a maga területéről egy olyan ügyet/jogsértést melyek őket, vagy a kisebbségi közösségüket ért jogaikat csorbítják, sértve például az anyanyelvhasználathoz való jogukat, oktatáshoz való jogukat, munkához való jogukat, vállalkozáshoz való jogukat, a magyarság kulturális, vallási illetve nyelvi sokszínűségének megőrzését, stb. (Pl. magyar feliratok hiánya a közösségi terekben, magyar kulturális programok hiánya, magyar ügyintézés hiánya, stb.) Gondolják át, hogy ezt a problémát, hogyan tudnák ők megoldani, milyen jogi, illetve egyéb lépésekre van lehetőség saját országukban. Ezeket az eseteket a tréning ideje alatt feldolgozzuk, rávezetve a résztvevőket ezen problémák nem kizárólag jogi eszközökkel történő megoldási lehetőségeire.

Kérjük hallgatóinkat, hogy amennyiben érdeklődnek e lehetőség iránt 2019. június 1-ig jelezzék a szervezőknek!

A színvonalas szakmai előadásokat idén is kulturális és szórakoztató programok, kirándulások, közös játékok színesítik, hogy hallgatóink ezáltal is feledhetetlen élményekkel térjenek haza.

Az Alumni nyári egyetem 2019. július 12. és 15. között kerül megrendezésre Martonvásáron és Székesfehérváron. A hallgatók számára a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány ösztöndíjat biztosít, amely magában foglalja a képzést, a szállást, a napi háromszori étkezést, a rendezvény keretében megszervezésre kerülő utazások költségét, valamint a belépődíjakat. Az ösztöndíj nem tartalmazza az oda- és hazautazás költségét. Igény esetén az utazás megszervezésében segítséget nyújtunk.

Jelentkezési határidő: 2019. június 1.

 

Röviden a helyszínekről

Martonvásár Budapesttől 32 km-re fekvő kisváros, 20-25 perc alatt érhető el a fővárosból. Már a középkorban Fejér megye legnagyobb városa volt Székesfehérvár után. A 18. században a Brunszvik család nagyszabású építkezésbe kezdett, melynek eredménye az impozáns, eredetileg barokk stílusban épült kastély. Itt vendégeskedett a híres zeneszerző, Ludwig van Beethoven, akit szoros kapcsolat fűzött a családhoz. A család híres szülöttje Brunszvik Teréz, aki a Habsburg Monarchiában elsőként alapított kisdedóvót.

A város nevezetességei közé tartozik a Beethoven Emlékmúzeum mely bemutatja a zeneszerző és a család kapcsolatát. Továbbá itt található az országban egyedülálló Óvodamúzeum, mely a 18. századtól mutatja be az óvodák fejlődését. Figyelemre méltó a kastély körüli angolpark, melyet az árnyas fákon kívül egy kis tó és a benne található sziget színesít. A város főterét több szobor és emlékmű szegélyezi.

 

A szakmai és kulturális programokon túl, szállásunk virágokkal díszített udvarán lehetőség nyílik egy tűzrakóhely melletti közös sütögetésre. A szállásról további információ érhető el a következő címen:

http://www.macska-panzio.hu/

 

A közelben található bolt, gyógyszertár, pékség, kávézó.

Emellett ellátogatunk még Székesfehérvárra, mely Fejér megye székhelyeként szolgáló megyei jogú város. A ,,királyok városa” különösen fontos szerepet töltött be a magyar történelemben. Egyes feltételezések szerint itt koronázták meg Szent István királyt, majd 1526-ig 43 magyar királyt, köztük Szent Lászlót, Könyves Kálmánt vagy II. Andrást, aki az itt tartott országgyűlésen adta ki az Aranybullát 1222-ben. A település királyainak temetkezési helyeként is szolgál a Szent István által építtetett Bazilika, aminek helyén ma a Romkert található, mely nemzeti emlékhelynek minősül. A város nevezetességei közé tartozik még a hangulatos történelmi belvárosban található Országalma és a Városház tér, a Bory Jenő által épített Bory-vár, a magyar történelem kiemelkedő alanyait ábrázoló órajáték, a szecessziós stílusú Árpád-fürdő, a Szent István székesegyház, a Püspöki Palota, a palotavárosi skanzen, a Vörösmarty Színház. A város ad otthont többek között a Szent István Múzeumnak, a Fekete Sas Patikamúzeumnak és Hetedhét Játékmúzeumnak is.

 

A jelentkezés feltételei

 

  1. Korábbi, a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett nyári egyetemen való részvétel
  2. A www.kji.hu honlapján szereplő regisztrációs ív kitöltése
  3. Magyar nyelvű fényképes önéletrajz
  4. Jogsértés rövid leírása, azok megoldási lehetőségei

 

A pályázathoz szükséges dokumentumokat a jogvedo.intezet@kji.hu e-mail címre várjuk. Az e-mail tárgyában kérjük a következő szerepeljen: jelentkezés ALUMNI nyári egyetemre.

Az Alumni nyári egyetemen előre láthatóan összesen 15 hallgatónak tudunk helyet biztosítani.

A szervezőkről, valamint az Alumni nyári egyetemről részletesebb információk az alábbi linkeken érhetők el: www.kji.hu.

Kövessen minket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/KisebbsegiJogvedoIntezet

 

További információért forduljon bizalommal a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársaihoz, dr. Benda Vivienhez (benda.vivien@kji.hu) és dr. Wágner Tamás Zoltánhoz (wagner.tamas@kji.hu).

 

Budapest, 2019. április 29.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt