Beszámoló a „Kisebbségvédelem Európában” Nyári Egyetemről 2014. július 7-13.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet immáron harmadik alkalommal szervezhette meg, a már hagyománnyá vált „Kisebbségvédelem Európában” nevet viselő Nyári Egyetemet. 2014. július 7-én vette kezdetét az egy hetes program, melyet több hónap szervezés előzött meg.

Nagy örömünkre szolgált a jelentkezők nagy érdeklődése a program iránt, így a 2014-es nyári egyetemen 30 új résztvevőt köszönthettünk  Piliscsabán. A korábbi évekhez hasonlóan szerettünk volna színes programokkal szolgálni a Nyári Egyetemre felvételt nyert fiatal joghallgatóknak, így a 7 napot felölelő órarendben helyet kaptak a szellemi táplálékot jelentő elméleti és gyakorlati szakemberek magas színvonalú előadásai, valamint szabadprogramok is.

A Nyári Egyetemet Dr. Wetzel Tamás,  nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg 2014. július 7-én 16 órai kezdettel, majd a Nyári Egyetemet szervező két Intézet igazgatója, Dr. Gyeney Laura (Kisebbségi Jogvédő Intézet), valamint Dr. Kántor Zoltán (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) is köszöntette a külhonból érkező lelkes nyári egyetemistákat.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani előadóinknak – Dr. Wetzel Tamásnaknemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárnak, Dr. Bodnár GergelynekKözigazgatási és igazságügyi Minisztérium, főosztályvezető-helyettesnek,  Eplényi Katának, az Európai Parlament nemzetközi kapcsolatok szakértőjének, Dr. Varga Péternek, a Nemzetpolitikai Államtitkárság referensének, Dr. Gerencsér Balázsnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docensének, Orosz Örsnek, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársának, Dr. Kovács Péternek, alkotmánybírónak, a PPKE JÁK tanszékvezető egyetemi tanárának, Dr. Bíró Anna-Máriának, a Tom Lantos Intézet Igazgatójának, Dr. Kántor Zoltánnak, Nemzetpolitikai Kutatóintézet Igazgatójának, Herner-Kovács Eszternek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet referensének, Bányai József Ügyvéd Úrnak, Farkas Kordonec Gabriella Ügyvédnőnek,Zsigmond Józsefnek, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkatársának, Szigeti Enikőnek, a Civil Elkötelezettség Mozgalom Igazgatójának, Dr. Kardos Gábornak, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanárának, Dr. Juhász Hajnalkának, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája Titkársága tagjának – akik megtiszteltek minket jelenlétükkel, és gondoskodtak arról, hogy széleskörű tudást adjanak át a nyári egyetemistáknak.

Fontosnak tartottuk, hogy a „Kisebbségvédelem Európában” Nyári Egyetem – ahogy azt a neve is mutatja – a kisebbségi jogok mind elméleti, mind gyakorlati aspektusait bemutassa. Így lehetőség nyílt a nyári egyetemisták véleményformálására is, akik workshop keretében tártak fel egy-egy kisebbségvédelemmel kapcsolatos jogesetet.

Az előadásoknak két különleges helyszín adott otthont, a festői szépségű Piliscsaba, valamint a Magyarság Háza. A Nyári Egyetem alkalmat adott a kötetlen beszélgetésre és ismerkedésre, a szabadprogramok és játékok során pedig számos barátság kibontakozásának lehettünk tanúi.

A harminc fős csapat a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó, Técsői Bandafelejthetetlen zenés előadásán is jelen lehetett. A Técsői Banda változatos repertoárját is bemutatta a fiataloknak, így előadásukban román, cigány, orosz, magyar dallamok is felcsendültek.

A július 9-ei budapesti látogatás a kiváló előadásokon túl, számos programlehetőséggel szolgált, így alkalom nyílt a Budavári Labirintus megtekintésére is.

A nyári egyetemisták betekintést nyerhettek a borok világába is, a több órát átfogó borászati bemutató és borkóstoló végével pedig „igazi szakértőkké” váltak a fiatalok.

Csali János borász, a különleges adottságú területükön, Nemesvita község belterületén termő szőlőkből készült, több ízben díjnyertes borait mutatta be 2014. július 10-én, a nyári egyetem negyedik napján.

Bízunk benne, hogy a közös zenélés, a jó hangulat felejthetetlen emlék marad a fiataloknak, mint joghallgatók pedig hasznosítani tudják a nyári egyetemre meghívott előadóktól megszerzett tudást.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet reméli, hogy sokakat üdvözölhet majd jövőre az Alumni Nyári Egyetemen, mely akkor már három év nyári egyetemistáinak adhat teret diskurzusra kisebbségvédelmi tárgykörben.

dr. Görög Dóra
Kisebbségi Jogvédő Intézet

Programleírás nyári egyetem 2014
Nyári Egyetem 2014 résztvevők
Nyári egyetem órarend
Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt