Beszámoló Alumni nyári egyetemről

Augusztusban újra nyári táborra készülődtünk. Immáron második alkalommal került megrendezésre a Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezésében az Alumni nyári egyetem, melynek a festői Gödöllő – Máriabesnyő adott otthont 2015. augusztus 16-19-e között.

A négy napos tábor ezen évben is lehetőséget kívánt adni a korábbi évek nyári egyetemistáinak a szakmai tanácskozásra, kapcsolatteremtésre. Nagy örömünkre szolgált, hogy ismerős arcokkal találkoztunk, hiszen az Alumni célja éppen az, hogy a korábbi években szerzett barátságok megmaradjanak.

Ezt hangsúlyozta megnyitó beszédében Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója.

Az Alumnit egy szakmai továbbképzőnek lehet elképzelni, hiszen a résztvevők ismeretei kiterjednek a kisebbségvédelem fogalmaira. Ezen szabadegyetemen a joggyakorlatra helyeződik a hangsúly, így ehhez próbáltuk igazítani a szakmai előadásokat.

Az előadások igyekeztek a kisebbségvédelem gyakorlati aspektusait felvillantani, a meghívott ügyvédek ügyeiket bemutatva ismeretettek egy-egy jogi kérdést.

Meghívott előadóink között szerepelt: JuDr. Nagy Tibor, aki a szlovák állampolgársági kérdéskörökről beszélt, Ambrus Izabella, aki betekintést engedett ügyeibe, kiemelve a magyar himnuszéneklés ügyét, majd Dr. Sobor Dávid Ügyvéd Úrral együtt ismertették a Régiók egyenlőségéért polgári kezdeményezés rögös útját és jelenét. Zsigmond József a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelenlegi projektjeiről és felméréseiről beszélt.

A kisebbségvédelem tudományosan is testet öltött, Dr. Gerencsér Balázs, a magyarországi kisebbségek helyzetéről beszélt.

A tábor elején fogalmak, terminus technicusok tisztázására is sor került, a résztvevők megismerkedhettek az Alaptörvény rendelkezéseivel, valamint a szomszédos államok alkotmányainak preambulumait kellett felismerniük, ezzel próbára téve ismereteiket.

A szakmaiságon túl a kultúra is nagy szerepet kapott: látogatást tettünk a zarándokhelyként híressé vált máriabesnyői templomban, majd az idegenvezetés során  a Grassalkovich család kriptáját tekinthették meg a hallgatók.

Idén a Szász Pál ösztöndíjasokat is vendégül láthattuk, akik megismerkedhettek azokkal a nyári egyetemistákkal, akik a 2012-es, 2013-as, vagy a 2014-es nyári egyetem résztvevői voltak.

Bízunk benne, hogy ezt a már hagyományként elindult kezdeményezést, a jövőben is folytatni tudjuk, teret adva nemcsak a kisebbségvédelmet tartalmazó előadásoknak, szakmaiságnak, joggyakorlatnak, hanem további lehetőséget teremtve a kapcsolatépítésnek és végül a kapcsolatok megőrzésének.

Budapest, 2015. augusztus 19.

dr. Görög Dóra

órarend
beszámoló
Pannon RTV beszámoló
Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt