Alumni I. Vác
Alumni Nyári Egyetem a Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezésében

Intézetünk szervezésében július végén (2014. július 29- augusztus 1.) került megrendezésre az Alumni Nyári Egyetem, amelyre a korábbi évek „Kisebbségvédelem Európában” című nyári egyetemeinek egykori hallgatóit vártuk. A rendezvény helyszínéül a Dunakanyar szíve, Vác szolgált, ahol a nyári egyetemisták a workshopokkal színesített előadás sorozaton túl, számos kulturális programon vehettek részt, megtekinthették a város nevezetességeit, és legfőképpen értékes napokat tölthettek el egymás társaságában.

Az Alumni Nyári Egyetem már kifejezetten azzal a céllal került megszervezésre, hogy a fiatal jogvédők, doktoranduszok immár az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatainak birtokában interaktív foglalkozások keretén belül lehetőséget kapjanak a tényleges eszmecserére.

Kiváló alkalomként szolgált ez arra, hogy a mindennapi élet történéseit, gyakorlati buktatóit alapul véve ismerkedhessünk meg az egyes külhoni régiók jogi sajátosságaival, és kollégáink személyes élményeiken, tapasztalataikon alapuló beszámolóik során képezzük magunkat.

A rendezvény első napján a nemzeti kisebbségek védelmének aktuális kérdései kerültek bemutatásra Dr. Gyeney Laura Igazgatónő által. Ennek részeként, betekintést nyerhettünk számos, jelenleg is jogi eljárás tárgyát képező ügybe, amelyet a Jogvédő Intézet támogat.

A szabadegyetem második napján a nyelvi jogok szakértője, a CEMO ügyvezető igazgatója, Szigeti Enikő által tartott kurzuson vehettünk részt, amely során megismerkedhettünk a jogérvényesítés különböző formáival, annak nehézségeivel, valamint egy szimulációs tréning keretén belül próbára is tehettük magunkat ebben a műfajban.

Dr. Kincses Előd, marosvásárhelyi Ügyvéd Úr, az erdélyi jogérvényesítési tapasztalatairól számolt be, amit másnap Mgr. Szekeres Klaudia Ügyvédnő felvidéki ügyeket ismertető előadása követett. A nap végén  a kárpátaljai Dr. Iljasovics Viktor Ügyvéd Úr beszámolóját hallhattuk ügyvédi tevékenységéről és a krími eseményekről, külön kitérve annak  kárpátaljai vonatkozásaira.

Az előadássorozatot követően a kikapcsolódásé volt a főszerep; így megtekinthettük Vác nevezetességeit, majd egy bormúzeumi látogatás keretében egy borkóstolón vehettünk részt, ahol jobbnál jobb nedűket ízlelhettünk.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet első alkalommal rendezte meg a nyári egyetem alumni változatát, azonban biztosak vagyunk benne, hogy nem utoljára. A résztvevőktől sok pozitív visszajelzés érkezett a kezdeményezéssel kapcsolatban, ami arra sarkall minket, hogy a jövőben is folytassuk erre vonatkozó tevékenységünket.

Tárnok Balázs, a Kisebbségi Jogvédő Intézet gyakornoka

Beszámoló 2014
Résztvevők névsora
Órarend
Alumni tagok 2014
Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt