A KJI igazgatója, Csóti György, 2017. február 11-én részt vett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet újvidéki közgyűlésén, és ’Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében’ címmel előadást tartott

VMJE CSóti 2017.02

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet 2017. február 11-én a Tartományi Képviselőház nagytermében Magyar Jogásznak lenni Vajdaságban címmel  tanácskozást szervezett, amelynek mintegy 78 résztvevője volt.

A tanácskozáson köszöntő mondott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke.

Nyilas Mihály szavai szerint vajdasági jogásznak lenni nem könnyű, hiszen mind a szerb, mind a magyar jogban és a jogi szakterminológiában jártasnak kell lenni.

Az előadók közül dr. Várady Tibor nemzetközi jogász A többnyelvűség, mint valóság a jogban címmel tartott előadást, Berényi Ernő bíró felszólalásában pedig a magyar nemzeti kisebbség részvételi arányát ismertette a vajdasági igazságügyi rendszerben. Előadásában arra fektette a hangsúlyt, hogy motiválja a fiatal magyar kollégákat, hiszen kevés a magyar anyanyelvű bíró és ügyész. A vajdasági magyar jogásztársadalmat az elöregedés veszélyezteti. Búcsú Árpád bíró az igazságügyi szervek szervezeti felépítését és hatáskörét ismertette, míg Szakállas Zsolt, a VMJE titkára, a szerb kormány kisebbségvédelmi cselekvési tervének jogi vetületeit mutatta be. Ezt követően A magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében címmel a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Csóti György tartott előadást.

Forrás: http://www.vmje.rs

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt