szeptember 19 – 20.

szakmai látogatás és konferencia

A Kisebbségi Jogvédő Intézet fontos céljának tekinti a szakmai képzéseken, konferenciákon való részvételt, valamint az Intézet partnereivel történő kapcsolatépítést határon innen és túl.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója ezért is üdvözölte örömmel azt a kezdeményezést, hogy az Intézet Kárpátalján is bemutatkozzon, és egy szakmai konferencia keretében ismertesse az Intézet tevékenységét.

Az Intézet partnere, Iljasovics Viktor ügyvéd szervezte a kárpátaljai szakmai rendezvényt, és gondoskodott a meghívottakról. A meghívott vendégek között köszönthettük a Beregszászi Konzulátus,  valamint Ungvári Főkonzulátus munkatársait, kárpátaljai bírákat, ügyészeket, ügyvédeket, szakmabelieket és érdeklődőket, valamint hallgatókat is. Jelen voltak a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének munkatársai is.

A konferenciát megelőzően az Ungvári Egyetem Jogi Karának Színjátszó Csoportja mutatkozott be. Az általuk előadott vicces jelenetek mosolyt csaltak a résztvevők arcára. Ezt követően azonban a szakmaiságé volt a főszerep.

A néhány órás konferenciának a II. Rákóczi Ferenc Főiskola Díszterme adott otthont. Fodor Gyula, a Főiskola Dékánja köszöntötte a konferencia iránt érdeklődőket.

Első előadóként Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója átfogó képet adott a kárpát-medencei kisebbségi jogokról, jogvédelemről. Beszédében hangsúlyozta, hogy ma Kárpátalja lakossága megélhetési gondokkal küzd, és a háborús helyzetből fakadóan nem feltétlenül a tudatos kisebbségi jogvédelem élvez prioritást a kárpátaljai magyarok számára.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója

Beszédében kiemelte a közös diskurzus fontosságát, és megköszönte a lehetőséget, hogy az Intézet Beregszászon is megszólíthatta a jogvédő tevékenység iránt elkötelezetteket.

Ezt követően a Kisebbségi Jogvédő Intézet jogászai, dr. Görög Dóra és dr. Antal Eszter mutatták be az Intézet működését. Ábrákkal, táblázatokkal szemléltették az Intézet éves tevékenységét, a kisebbségi ügyek növekedését és a jogvédelmi tevékenység erősödését a Kárpát-medencében.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet szakmai bemutatkozása után, Dr. Bándi Gyula, a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi Tanszékének egyetemi tanára tartott előadást, aki környezetjogi kérdéseket vetett fel. Előadását követően, az Ungvári Egyetem Jogi Karának dékánhelyettese is reflektált az Ukrajnát érintő környezetjogi kérdésekre.

A rövid, ám tartalmas konferencia után személyes beszélgetésekre, és tapasztalatcserére is sor kerülhetett, az érdeklődők pedig számos kérdést intéztek az Intézet vezetőjéhez.

Ezen beszélgetések során egy újabb konferencia lehetősége is felmerült kisebbségi jogi témában.

Csoportkép a Főiskola Dísztermében

  1. szeptember 20-án, kedden Ungvárra vezetett a Kisebbségi Jogvédő Intézet útja. Az Ungvári Egyetem Jogi Karának vezetősége látta vendégül az Intézet munkatársait. Ezen délutáni előadás alkalmával az egyetemen tanuló joghallgatók nagyobb csoportját köszönthettük.

Itt is az Egyetem színjátszói nyitották meg a délutáni szekciót, akik újfent garantálták a jókedvet.

Csóti György, igazgató bemutatta a Kisebbségi Jogvédő Intézetet, és beszélt a hallgatóknak arról is, mit is jelent ma a kisebbségi jogvédelem.

Ezt követően dr. Görög Dóra, és dr. Antal Eszter ismertette az Intézet mindennapos tevékenységét, bemutatták az Intézet partnereit, és videókon keresztül az Intézet partnereinek néhány projektjét.

Dr. Bándi Gyula, kuratóriumi elnök a hallgatók szemszögéből is bemutatta a környezetjogi gondolkodást. Hangsúlyozta ennek jelentőségét és azt a tudatosságot, amivel a jövő nemzedékek számára megőrizhetjük környezetünket.

Iljasovics Viktor, az Intézet partnere szervezőként és moderátorként is jelen volt a két napos előadássorozaton. Záróbeszédében hangsúlyozta a Kisebbségi Jogvédő Intézet bemutatkozásának fontosságát, és reményét fejezte ki, hogy a Kisebbségi Jogvédő Intézet céljai, például az Intézet által szervezett nyári egyetemi és képzési lehetőségek eljutottak a téma iránt érdeklődőkhöz, hallgatókhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt