A Kisebbségi Jogvédő Intézet több éve foglalkozik a szlovák földkárpótlási törvény magyarokat sújtó diszkriminatív rendelkezéseivel. Miközben feltártuk ennek a területnek az uniós jogi vetületeit, eljutottak hozzánk a panaszok a román restitúciós folyamattal kapcsolatban is. Azokról a súlyos visszásságokról van itt szó, melyekről a sajtóban is sokat hallhatott, illetve olvashatott a tisztelt Olvasó.

Nemcsak a határidők be nem tartásával meghozott, illetve a visszaszolgáltatást az uniós jogi normákkal nem összeegyeztethető, súlyosan jogsértő döntésekről van szó. Pár éve elindult egy olyan folyamat, amelyben a már visszaadott ingatlanokat – amelyeken beruházásokat hajtottak végre, fejlesztettek, gazdálkodtak – hajmeresztő indokokkal visszaállamosította a román közigazgatás, illetve igazságszolgáltatás.

Fontos különbség, hogy míg Szlovákiában maga a 503/2003. évi kárpótlási törvény sérti az uniós jogot, amely jogsértést az Európai Bizottság minden kétséget kizáróan írásban 2016 szeptemberében elismert, a román jogszabályok között nem találtunk olyan rendelkezést, mely nyilvánvalóan uniós jogba ütközne. A KJI-nek segítő akadémiai szakemberekkel közösen úgy látjuk, hogy a restitúciós ügyekben hozott jogsértő döntések, az elutasítások okainak összegyűjtése, rendszerezése által bizonyítható, hogy a román közigazgatási és bírói gyakorlat rendszerszintű uniós jogsértést valósít meg.  Amennyiben ezt a rendszerszintű jogsértést sikerül bizonyítani az unió megfelelő fórumai előtt, a mindezekről kapott bizottsági állásfoglalás felhasználása az egyéni perekben segítséget nyújthat az érintetteknek a bíróságok előtt. Intézetünk 2018. októberében konferenciát[1] tartott a jogi munka addigi és a jövőben tervezett lépéseiről. Az Európai Bizottsághoz 2018-as és a 2019-es évben írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordultunk.

2019 januárjában petíciót[2] nyújtottunk be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához, melyet  júniusban fogadtak be. Ezúton kérjük Önt is, amennyiben lehetősége van, népszerűsítse, terjessze azt, ezzel elősegítve, hogy a Bizottság mielőbb tárgysorozatba vegye, és számunkra kedvező érdemi döntést hozzon.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt