Befejeződött a KJI Alumni Nyári Egyeteme Torockón

2018. augusztus 7-11.

A KJI Alumni nyári egyeteme a nagy találkozások színtere. Idén sincs ez másként, hiszen a korábbi hallgatóink szép számban gyűltek össze a festői szépségi Torockón, ahol intézetünk első külhonban szervezett nyári egyeteme vette kezdetét vasárnap. Nem titkolt szándékunk a hagyományteremtés, hogy az évek alatt bejárják hallgatóink az egész Kárpát-medencét. Vasárnap a csapatépítő esten megismerhették egymást a különböző évek nyári egyetemistái. A hétfői napon elkezdődtek a szakmai programok. Csóti György igazgató köszöntötte a résztvevőket és megnyitotta hivatalosan is a rendezvényt, majd beszámolt a KJI aktuális ügyeiről. Ezt követően Bedő Árpád, torockói házigazdánk mutatta be e csodálatos település történetét, majd a KJI munkatársai következtek. Wágner Tamás a Minority Safepack polgári kezdeményezésről, Antal Eszter a diszkriminatív szlovák kárpótlási törvényről tartott előadást, Benda Vivien pedig az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok és a kisebbségi jogok kapcsolatáról beszélt. Az utóbbi, interaktív előadást Bándi Gyula, kuratóriumi elnök, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó alapjogi biztoshelyettes munkássága inspirálta. Ebéd után intézetünk partnere, Szilágyi Miklós ügyvéd ismertette a vajdasági helyzetet, majd az előadások sorát Bedő Árpád zárta, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács működését bemutatva. Este a már megszokott vetélkedő várta a hallgatókat, ami a rövid nyári zápor ellenére is jó hangulatban zajlott, majd ezt követően az egyes csoportok előadhatták a fenntarthatósági célok és a kisebbségi jogok közötti kapcsolat tekintetében felmerülő tapasztalataikat.

Kedden először hallgatóink adhattak elő kisebbségvédelemmel kapcsolatos témákban, majd kolozsvári partnerünk, Kis Júlia, a Jogaink Egyesület elnöke mutatta be a szervezet tevékenységét, ezt követően interaktív vitát vezetett a hallgatók aktív részvétele mellett. A délután folyamán egy különleges előadásra került sor. Dabis Attila, a KJI Románia területéről kitiltott munkatársa videóbeszélgetés keretében ismertette a kitiltás történetét, melyet Wágner Tamás vajdasági kronológia című előadása követett. Ezután megtekintettük a torockói Néprajzi Múzeumot, ahol megismerhettük a település történetét, szokásait, hagyományait. Az előadások sorát Berczeli Gábor, a Robert Schuman Intézet igazgatója zárta az Európai Unió alig létező kisebbségvédelemi gyakorlatának ismertetésével. A vacsorát követően egy szórakoztató kvíz-esten mérhették össze tudásukat hallgatóink.

Szerdán, a nyári egyetem utolsó napján, Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke mutatta be a diszkrimináció elméleti hátterét, az intézmény tevékenységét, különös tekintettel a magyar közösséget ért sérelmekre. Ezt követően Fábián Gyula ügyész, egyetemi oktató ismertette a román PBTK, valamint BTK kisebbségjogi előírásait és a tevékenysége során szerzett tapasztalatait. A délutáni szekcióban Péterfi Dénes jogász a közérthető magyar nyelvű jogi írások helyzetéről és az Erdélyi Jogász című folyóiratról tartott előadást. Ezt Hévízi Józsa előadása követte, mely a különböző európai autonómiák történetét mutatta be.
Csóti György igazgató búcsúzott el a hallgatóktól az utolsó előadást követően, majd munkájukért és részvételükért emléklapot és a KJI kiadványait adta át nekik. Zenéléssel és közös énekléssel zártuk a nyári egyetemünket, ahol a Béres Merse, Németh László és Németh Péter erdélyi népdalokkal szórakoztatták a közönséget.
Másnap néhány lelkes hallgató és a KJI csapara megmászta az 1128 méter magas Székelykőt, majd a torockószentgyörgyi várat is megtekintették.
Ezúton is köszönjük minden előadó színvonalas előadását és a hallgatók aktív részvételét! Találkozunk jövőre Dunaszerdahelyen!

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt