A KJI részvétele a Gombaszögi Nyári Táborban és Szabadegyetemen

 

2017-ben is megrendezésre került az immáron többéves múltra visszatekintő Gombaszögi Nyári Tábor és Szabadegyetem. A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) kiemelkedően fontosnak tartja a rendezvényen való részvételt, annak támogatását, hiszen ez a felvidéki magyar ifjúság egyik legjelentősebb találkozóhelye, ahol a fiatalokat a színes programok, koncertek mellett a szabadegyetem keretében a felvidéki kisebbség helyzetét, jövőjét érintő előadások is várják.

A KJI csapata a hivatalos első napon, vagyis július 11-én kedden délelőtt érkezett meg a festői környezetben fekvő tábor helyszínére, részt vett az ünnepélyes megnyitón, melyen felszólalt 01Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Orosz Örs, a tábor főszervezője. Ezután a reformkor egyik kiemelkedő költőjének, Tompa Mihály mellszobrának leleplezése következett, melyet Éliás Ádám készített. Itt beszédet mondott Dr. Hafencher Károly, a reformáció emlékévéért felelős miniszteri biztos és Fazekas László szlovákiai magyar református püspök.

02A tábor és a környezet szépségeinek felfedezését követően a délutáni órákban Csóti György igazgató úr egy kerekasztalbeszélgetésen vett részt a PMSz Nagysátorban, mely az  Európai utak a nyelvi jogok érvényesítésében címet viselte.  Igazgató úr Petteri Laihonen (hungarológus, Jyväskyläi Egyetem), Horony Ákos (Velemjáró) és Ferenc Viktória (Nemzetpolitikai Kutatóintézet) társaságában osztotta meg tapasztalatait a nyelvi jogok érvényesítése területén, hangsúlyozva annak fontosságát egy őshonos kisebbség fennmaradása szempontjából. Kiemelt egy erdélyi példát, ahol sajnos sok esetben büntetést von maga után, ha valaki él a helyi törvények által elvileg biztosított nyelvi jogaival.

03A KJI csapatának igazán örömére szolgált a sok érdeklődő, és nagy élményt jelentett ez a rendkívül kellemes hangulatú szabadegyetem, ahol a Szilicei-fennsík lábánál friss hegyi levegőn, magával ragadó környezetben vehetett részt a felvidéki ifjúság tanulással, ismeretbővítéssel vegyített kikapcsolódásának egy napján, így ezúton szeretné megköszönni Orosz Örsnek, a rendezvény főszervezőjének a meghívást.

Szeretnénk sok sikert kívánni a további szervezéshez, és reméljük, hogy a Gombaszögi Nyári Tábor és Szabadegyetem továbbra is ilyen látványosan fejlődik, továbbra is helyszínül szolgál a felvidéki magyar ifjúság találkozásának.04

 

 

 

 

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt