A KJI munkatársai, dr. Antal Eszter és dr. Benda Vivien 2017. június 9-én látogatást tettek az intézet felvidéki partnereinél,  szakmai megbeszélések folytatása,  valamint a helyi kisebbség aktuális helyzetének személyes találkozások keretében történő megismerése céljából.

Az első állomás Pozsony volt, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás irodája, ahol Dr. Duray Miklós, a szervezet elnöke és munkatársa, dr. Szinek János várta a KJI dolgozóit.

Duray Miklós elmondta, hogy a 2001-ben került megalapításra a szervezet, működését 2002-től folytatja, miután hatályba lépett a státustörvény. Kiemelte a SZAKC, mint hálózat egyedinek tekinthető a Kárpát-medencében, valamint a jogsértések ez által történő rögzítésének lehetőségét. A szervezet többek között segíti az un. ,,ovátlanítást”, vagyis a női vezetéknevek magyar szabályok szerinti viseléséhez szükséges eljárás lebonyolítását, valamint a Benes dekrétumok károsultjai is gyakran keresik fel őket. Zárógondolatként Duray Miklós megjegyezte, hogy úgy véli, az ügyek hatékony ellátása érdekében nagy előrelépés lenne, ha a SZAKC saját, független ügyvédeket tudna alkalmazni, akik már a kamara tagjai és még nem a felvétel előtt állnak.

Pozsony után következett Somorja, ahol Tokár Gézával, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársával történt megbeszélés, aki beszámolt az Intézetük által folytatott dokumentációs tevékenységről, amely a felvidéki magyarságot ért jogsérelmeket tartalmazó írásos árnyékjelentés elkészítésére vonatkozik. Célja az aktualitások rögzítése, a fennálló jogi helyzet bemutatása, mely több jogász bevonásával várhatóan 2017 novemberében fog megjelenni. A jogsegélyszolgálati tevékenység keretében főleg a hivatali nyelvhasználat során felmerülő kisebbségi vetületű problémákkal fordulnak a Fórum Intézethez.

A következő helyszín Érsekújvár volt, ahol Nagy Tibor, ügyvéd fogadta a KJI csapatát és beszámolt arról, hogy többen keresték meg a Benes dekrétumok kárvallottjai közül, akiknek állandó jogsegély-szolgálati tevékenysége keretében nyújtott segítséget. Ezen kívül tájékoztatást nyújtott az általa képviselt állampolgársági ügy állásáról. A megbeszélést követően partnerünk átkísért miket a közelben lévő városháza épületébe, ahol Nagy Dávid, a település egyik alpolgármestere és a képviselőtestület tagja köszöntött minket. Vendéglátóink röviden ismertették Érsekújvár történetét és olyan aktuális problémákat, mint a magyar iskolát látogató gyerekek számának egyre szembetűnőbb apadása, bár ennek oka többek között a régióra jellemző alacsonyabb születési számokban is kereshető.

Negyedik és egyben legutolsó látogatásunk helyszíne Komárom volt, ahol Orosz Örssel, a Sine Metu Polgári Társulás képviselőjével egyeztettünk a Gombaszögi Nyári Táboron és Szabadegyetemen a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány megbízásából történő kisebbségvédelmi, valamint emberi jogi panel, diskurzus szervezéséről, valamint érdeklődtünk a nyári egyetem előkészítési munkáltairól. A felvidéki ifjúság egyik legnagyobb rendezvényének tartott nyári egyetem idén is Szalócon kerül megrendezésre, július 10. és 16. között, ahol július 11-én a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Csóti György egy kerekasztalbeszélgetésen vesz részt.

 

 

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt