SZAKMAI BESZÁMOLÓ A KISEBBSÉGI JOGVÉDŐ INTÉZET ÉS A BUDAPESTI ÜGYVÉDI KAMARA ÁLTAL SZERVEZETT, A SZÁSZ PÁL ÖSZTÖNDÍJPROGRAMOT BEVEZETŐ 2016. ÉVI NYÁRI EGYETEMRŐL

Írta: dr. Görög Dóra

2016. július 5-én Budapesten vette kezdetét a Szász Pál Ösztöndíjprogram keretében szervezett nyári egyetem a Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Budapesti Ügyvédi Kamara közös szervezésében. A négy napos szakmai nyári egyetemet (2016. július 5 – 9.) Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és Dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke nyitotta meg köszöntő beszédével.

A tautogramábor első napja az ügyvédi szakmai nappal vette kezdetét, ahol a dr. Csenterics András vezette 24 főből álló csoport nemcsak tárgyalás-látogatáson vehetett részt a Kúrián, hanem a Kúria épületét is megtekinthették. A közös ebédet követően a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai városjátékokat szerveztek hallgatóknak. Ezen jogi akadályverseny során jogi természetű kérdésekre, feladatokra kellett válaszolniuk a csapatoknak, így az egyes állomásokon a résztvevők összemérhették tudásukat, mit tudnak a Kúriáról, Egyenlő Bánásmód Hatóságról, Alapvető Jogok Biztosának Hivataláról, Gazdasági Versenyhivatalról, Ügyvédi Kamaráról, Kormányablakról és egyéb olyan fontos intézményről, amellyel kapcsolatba kerülhettek a nyári szakmai gyakorlat során.

Mindeközben a külhoniak megismerkedhettek Budapest belvárosával, és a nap végére otthonosan
mozogtak Budapest utcáin. A jogi feladatok a nap végén kiértékelésre kerültek a szervezők részéről, és a csapatok teljesítménye is kihirdetésre került.

Július 7-én, csütörtökön a Kisebbségi Jogvédő Intézet kisebbségvédelmi asztalnál 2szakmai napot tartott, délelőtt az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz szerveztünk látogatást. A közös ebéd után az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába vezetett utunk, ahol Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes asszony elődása vette kezdetét. Ezután Dr. Mohay Ágoston vette át a szót, aki a kisebbségvédelem nemzetközi jogi oldalát mutatta be példákon, nemzetközi egyezményeken keresztül.

asztalnál
A nap befejezéseként dr. Görög Dóra és dr. Antal Eszter közös gondolkodásra hívták fel a csoportot, hiszen bemutattak egy kisebbségi jogsértést tartalmazó büntető ügyet, melyet közösen kellett a csoportnak megoldania, gyakorolván ezzel az érvek ütköztetését, és problémamegoldást. Dr. Gregor Katalin által betekintést nyerhettünk néhány ügybe, hallhattunk a legjellemzőbb diszkriminációs ügyekről, és a Hatóságnál dolgozó jogászok napi tevékenységéről.

Július 8-án, pénteken az ügyvédi szakmai nap folytatódott, a hallgatói csoport a Réti, Antalléscsoport1 Társai Ügyvédi Irodában hallgathattak előadásokat dr. Bernáth Lajostól, dr. Csenterics Andrástól, dr. Klenanc Miklóstól és dr. Illés Istvántól. A csoportot dr. Horváth Dóra vezette körbe az iroda épületében.

A július 9-e, szombati nap egyetemi hangulatban telt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont a szakmai előadásoknak. dr. Nagy Barna Krisztina és dr. Klenanc Miklós tartottak előadást, érintve az Európai Unió kereskedelmének jogi irányait és a gazdasági jogi vetületeit.

Csóti György a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója örömét fejezte ki, hogy az előkészítő nyári egyetem  során a Szász Pál Ösztöndíjprogramban résztvevő hallgatók megismerkedhettek az ügyvédi pályához elengedhetetlen jogi alapfogalmakkal, olyan jogi kifejezésekkel, amelyeket hasznosíthattak a nyári gyakorlat során. Az ösztöndíjasok beleláthattak olyan kisebbségvédelmi ügyekbe is, amelyeket az Intézet jogvédelmi tevékenysége során szakmailag támogat. Ezen nyári egyetem lehetőséget nyújtott, hogy az ügyvédi pálya iránt érdeklődő fiatal jogászok megismerhessék egymást, és a jövőben szakmailag is együttműködhessenek. Bízunk benne, hogy jövőre is hozzájárulhat a Kisebbségi Jogvédő Intézet a hallgatók szakmai képzéséhez.

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt