Workshop on Hungarian Minorities in an International Perspective

 In Blog

A külhoni magyarság kérdésével foglalkozó műhelytanácskozás került megrendezésre a Tom Lantos Intézetben, Budapesten, 2015. július 19-én.

Az angol nyelven zajló eseményt az Intézet igazgatója, Dr. Bíró Anna-Mária nyitotta meg és vezényelte le.

Az angol nyelv használata jelen esetben már csak azért is jelentős, mert a magyar kisebbség nincs kellően reprezentálva az idegen nyelvű tudományos életben, mondta az igazgató.

Bíró Anna-Máriát rövid nyitóbeszédével Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkára követte.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) részéről Kántor Zoltán, az Intézet igazgatója és Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa képviseltette magát.

Terítékre került a nyelvi jogok biztosításának dilemmája, a státuszkérdés, és mindaz a diplomáciai és kulturális támogatás, amelyet az ún. „anyaország” nyújtani képes a határon túli magyaroknak.

Kiss Tamás, a romániai magyarság helyzetét mutatta be, Papp Z. Attilaaz állampolgárság témakörét helyezte górcső alá, Székely István Gergőpedig Brubaker híres háromszög-elméletéből indulva ki, a probléma komplexitását mutatta be.

Schöpflin György, európai parlamenti képviselő az identitás problémáiról és a kisebbségi kérdés politikai nehézségeiről osztotta meg véleményét a hallgatósággal.

A külhoni magyarság kérdéskörének feszegetését végül Brendan O’Leary, a Pennsylvania-i Egyetemről, Joshua Castellino, a Middlesex-i Egyetemről és Jennifer Jackson Preece, a Londoni Közgazdaságtudományi Egyetemről zárta.

 

Írta: Gombaszögi Emese

Kisebbségi Jogvédő Intézet

Leave a Comment

Kapcsolat

Kérjük küldjön nekünk egy emailt és a lehető leggyorsabban felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Not readable? Change text. captcha txt